A hazugságáradat folytatódik: templomújítást hazudik az MSZP a választóknak

A kalocsai főszékesegyház és a kalocsai érseki rezidencia fotóival kampányol a Magyar Szocialista Párt. Bács-Kiskun megye 7. választókerületében az állampolgárokhoz juttatott szórólapokon olyan egyházi épületeket mutatnak be kampánycélokra, amelyek felújításához semmilyen támogatást nem biztosítottak a kormányzati ciklus alatt. Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti érsek tiltakozik a történtek miatt.

Bábel Balázs érsek felháborodva mondta el a Magyar Hírlapnak, hogy a kalocsa-kecskeméti érsekség és a székesegyház épületének képével kampányol szórólapjain az MSZP a megye 7. számú választókörzetében az EP-választásokra.

„Ez azért felháborító – jelentette ki –, mert valóban felújítjuk őket, ám erre egy forint uniós támogatást nem nyertünk. Mégis úgy tüntetik fel, mintha a szocialistáknak köszönhetnénk a renoválásukat.”  Nyomatékosan közölte: semelyik politikai erőtől sem fogadná el, hogy a kampányához felhasználja az egyházi értékeket, ezzel félrevezetve a választókat, attól végképp nem, amelyiktől ráadásul nem is kapott támogatást. „A munkálatokat kizárólag saját erőből finanszírozzuk" – hangsúlyozta.

A főegyházmegyei sajtószolgálat MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a május 31-ei szentmisén, amikor felolvassák a Magyar Katolikus Püspöki Konferenciának az európai parlamenti választások alkalmából kiadott nyilatkozatát, egy tiltakozást is közzétesznek.

Ugyancsak tiltakozását fejezte ki Veres András szombathelyi katolikus megyéspüspök az MSZP európai parlamenti választási szórólapjai miatt, azok tartalma ugyanis véleménye szerint megtévesztő. Mint arról az MNO beszámolt, Kalocsán és Hajdúdorogon is templommal kampányolnak a szocialisták.

„A mai postával Szombathelyen és környékén bizonyára sokan kaptak az MSZP-től egy szavazásra buzdító szórólapot. Ebben a levélben két fényképen is egy-egy egyházi épület látható, a szombathelyi székesegyház és a jáki templom. Ezek olyan szövegösszefüggésben nyertek elhelyezést, amelyek azt sugallják, hogy uniós segítséggel ezek az épületek is megújultak” – írta a távirati irodához is eljuttatott közleményében a püspök.

A szórólapon az olvasható: „Az elmúlt időszakban az ország uniós fejlesztési terveinek keretében itt helyben is sok mindent sikerült megvalósítani közös terveinkből a kormány és az Európai Unió támogatásával”. Veres Andrást megdöbbentette a szórólap tartalma, hiszen – mint közölte – a képeken is jól látható, hogy az említett épületeken az elmúlt öt évben semmiféle felújítás nem történt, bár véleménye szerint arra nagy szükség volna.

„Mindezek ellenére a szórólap készítői az engedélyünk nélkül és a megtévesztés szándékával jelentették meg ezeket a fotókat” – szögezte le. Hozzátette: a szombathelyi egyházmegye püspökeként tiltakozik az eljárásmód ellen, amely alkalmas arra, hogy sokakat megtévesszen véleményformálásukban és szavazási szándékukban. „Úgy látszik, ez is a hazugságáradat egyik újabb megnyilvánulása” – fogalmazott a megyéspüspök.

Hasonló okból tiltakozott közleményében Kocsis Fülöp hajdúdorogi megyés püspök. A Hajdú-Bihar megyei 9. választókerületben megjelent szocialista szórólapon a legutóbbi évek kormányzásának fejlesztései között tévesen szerepeltették a hajdúdorogi püspöki templomot, azt ugyanis 1998 és 2002 között, az Orbán-kormány idején újították fel.

„A jó érzést sérti, ha a sokunk által szeretett templomunk képét bármelyik politikai erő vagy szervezet úgy akarja fölhasználni, mintha része lett volna a fölépítésében, fölújításában, működtetésében. A templom nem politikai érdekek eszköze” – írja. Szavai szerint a hajdúdorogi székesegyház elsősorban a görög katolikusoké és azoké, akik „istenkereső szándékkal közelednek felé”. Ezért arra kérte a politikai erőket, hogy tartsák tiszteletben, és ne használják fel saját céljaikra a keresztény értékeket.

 

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!