A jogbiztonságot veszélyeztetik az átláthatatlan, bonyolult szabályok

A stabil, átlátható, követhető szabályozás fontosságát hangsúlyozta a munkaadói oldal és Salamon László, az Országgyűlés alkotmány-előkészítő eseti bizottságának elnöke is a testület nyílt napján tartott közmeghallgatáson. A kereszténydemokrata politikus kijelentette: a jogállam alapja a jogbiztonság, amit azonban súlyosan veszélyeztet az, ha állampolgárok széles rétegei számára túlzott nehézségeket okoz a jogszabályok megismerése és követése.

Matusz Ferenc, a XVI. kerületi Általános Ipartestület elnöke felszólalásában a jogbiztonságot hiányolta. Mint mondta, azért nem tisztelik az állampolgárok a jogszabályokat, mert átláthatatlanok, szakadatlanul változnak, és ezért nemegyszer betarthatatlanok.
    
A felszólaló szerint az új jogszabályok módosítását legalább egy évre meg kellene tiltani, mint ahogy a különböző törvények módosításait egybe gyűjtő salátatörvények kibocsátását is.
    
A jogalkotó alaposan fontolja meg, hogy milyen jogszabályokat fogad el, milyen rendelkezések betartását várja el a polgároktól – mondta Matusz Ferenc, aki felvetette az országgyűlési képviselők visszahívhatóságát is.
    
A bizottság nyílt napján elnöklő Salamon László, az alkotmány-előkészítő eseti bizottság KDNP-s elnöke egyetértett a felszólalóval a „jogszabálygyártási dömping” kritikáját illetően. Mint mondta, a jogállam alapja a jogbiztonság, amit azonban súlyosan veszélyeztet az, ha állampolgárok széles rétegei számára túlzott nehézségeket okoz a jogszabályok megismerése és követése.
    
Salamon László elmondta, hogy az alkotmányozással kapcsolatos parlamenti nyílt napok szó szerinti jegyzőkönyve felkerül az Országgyűlés honlapjára, és kézhez kapja minden országgyűlési képviselő.
    
Kedden a szakszervezetek képviselőinek tartott közmeghallgatást az alkotmányozásról a parlamentben az eseti bizottság, rövidesen pedig a tervek szerint az egyházak képviselőit várják.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!