A KDNP és a Fidesz nem lesz cinkostárs

A Magyar Televízió Közalapítvány kuratóriumi elnökségéből négy ellenzéki tag mai sajtótájékoztatóján bejelentette, hogy az interneten tesz közzé olyan dokumentumokat, amelyeket szerintük nyilvánosságra kellett volna hoznia az MTV-nek, illetve a médiumot felügyelő közalapítványnak.

A lépést a közmédium épülete előtt két társával együtt  bejelentő Szabó László (Fidesz) kuratóriumi elnökségi tag elmondta: a honlapon jelenleg a Magyar Televízió Közalapítvány idei költségvetése, a nyilvánosságért folytatott másfél éves „harcuk" kronológiája, valamint a Nap-kelte pár hete meghosszabbított szerződése olvasható, de a jövőben rendszeresen tesznek közzé majd újabb dokumentumokat.

A Magyar Televízió 34 milliárd forintos évi költségvetéséből alig 1,5-2 milliárd forintot tesznek ki a kereskedelmi bevételek, a többi közpénz. Az ezzel kapcsolatos adatok nyilvánosságra hozatalát régóta nem sikerül elérni – indokolta a kurátor a Szabó Tibor és Ugron Gáspár Gábor (mindketten Fidesz által delegált tagok), valamint a KDNP jelöltjeként kuratóriumi elnökhelyettessé választott Balogh László kezdeményezését.

Az év közepétől az elektronikus információszabadságról szóló törvény is kötelezővé teszi az MTV-nek és a közalapítványnak ezen adatok publikálását, „ám ezt a kötelezőséget, ezt a kívánalmat egyik intézmény sem tartja be”. Az MTV honlapján csak pár tucat szerződés főbb adatai olvashatók – mondta Szabó László.

„A Kereszténydemokrata Néppárt és a Fidesz kurátorai a továbbiakban nem kívánnak ennek a törvénysértésnek a cinkostársai lenni” – jelentette ki. Közölte: a www.mtvvalosag.freeweb.hu elindítása előtt jogászok véleményét is kikérték, valamint tanulmányozták az ombudsman vonatkozó állásfoglalásait.

Medveczky Balázs, az MTV alelnöke, ügyvezetője az MTI-nek azt mondta, hogy „a tulajdonosi testület képviselőjének jogában áll az MTV ügyeiről nyilatkozni”. Hozzátette: az általa ismert nyilatkozatban pontatlan számok szerepelnek, ezért az intézmény a közeljövőben közzéteszi a valódi adatokat.

„Én a munka pártján állok” – jegyezte meg az MTI-nek nyilatkozva Czeglédi László kuratóriumi elnök, aki szerint helyett helyesebb volna a felügyelt intézmény érdekében tevékenykedni, mint sajtótájékoztatót tartani.Hozzátette: a kuratóriumi elnökség következő, augusztus 27-ei ülésén foglalkozik a történtekkel, és megvizsgálja, hogy mennyire szolgálja a köztévé érdekeit az ellenzéki kurátorok lépése.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!