A KDNP tiltakozik a MAVIR eladása ellen

A Kereszténydemokrata Néppárt határozottan tiltakozik a Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt. (Mavir) privatizációja ellen, mert megítélése szerint egy külföldi tulajdonos megjelenése súlyos nemzetbiztonsági kockázatot jelentene, másrészt a lakosság életminőségét negatív irányban befolyásolná - jelentette ki Molnár Béla, országgyűlési képviselő, a KDNP fővárosi elnöke mai budapesti sajtótájékoztatóján. Az eddigi részvénymozgások alapján félő, hogy a privatizált cég előbb-utóbb multinacionális nagyvállalatok kezébe kerül, és akkor a villamosenergia-ellátás ütőerére Magyarországnak gyakorlatilag semmilyen hatása sem lesz – fűzte hozzá. 

Az előzményeket röviden összefoglalva a kereszténydemokrata szakpolitikus elmondta, a kormányszóvivő a napokban jelentette be, hogy privatizálni akarják a villamosenergia-rendszer még nemzeti tulajdonban lévő részének stratégiai elemét, a MAVIR-t. Ez szöges ellentétben van a tavaszi szándékkal, amikor MVM leányvállalat létrehozásáról volt szó. A kormány jelenlegi elképzelésében óriási veszélyek rejlenek.

Molnár Béla hangsúlyozta: mindenki a saját életlehetőségeinek romlása árán tapasztalhatta meg, hogy az eddigi energetikai privatizáció és az arra épülő liberalizáció csak bajt hozott az országra. Mint mondta, szó nincs a klasszikus piacgazdaságra jellemző árversenyről, évek óta az indokoltnál nagyobb mértékben növekedtek a szolgáltatások árai, miközben folyamatosan romlik az ellátás színvonala és biztonsága, napról-napra nő a fogyasztók kiszolgáltatottsága.

A mai ál-liberalizált piacon az állam csak tulajdonosi pozícióban tudja korlátozottan érvényesíteni fogyasztó-, sőt ez esetben lakosságvédelmi kötelezettségeit.

A KDNP problémásnak látja azt is, hogy mivel a magyar energiaellátás több ponton érintkezik a környező országok hálózatával, az ezekkel való együttműködés, annak koordinálása olyan feladat, amelyet állami érdekek, magyar érdekek szerint kell irányítani. Ha olyan befektetői csoportok jelennek meg, mint az energetika többi ágában, akkor nem lesz rá mód, hogy a magyar állam a magyar érdekeket képviselje – vélekedett a kereszténydemokrata képviselő.

Molnár Béla emlékeztetett arra, hogy az EU direktívája szerint az MVM-ről le kell választani a MAVIR-t, és külön, önálló céggé kell alakítani. Ennek érdekében az Országgyűlés gazdasági bizottságában ötpárti megegyezés született a tavasszal arról, hogy ha külön kell választani a MAVIR-t, akkor a cég az Magyar Villamosművek Zrt. (MVM) leányvállalata legyen. A KDNP szerint fontos, hogy a MAVIR száz százalékban az MVM leányvállalata legyen.

A közelmúltban lezajlott úgynevezett. „teljes piacnyitás” után mindenki előtt nyilvánvalóvá válhatott, hogy a villanyárak korlátlan elszabadulását csak a maradék állami tulajdont képviselő MVM közreműködésével lehetett mérsékelni. Ha ez az állami tulajdon csökken, csökken az állam fogyasztóvédelmi képessége is — jelentette ki a KDNP fővárosi elnöke.

A MAVIR az országot behálózó, mindnyájunk tulajdonát képező és ellátás-biztonságunkat garantáló teljes magyar átviteli villamos hálózat tulajdonosa is. Hálózatnak, amely nélkül nincs villamosenergia- ellátás. Ezért ennek bármilyen mértékű megcsonkítása a nemzeti szuverenitás csökkentését, a „tíz millió magyar részvényes” érdekeinek semmibevételét jelentené.


Molnár Béla felhívta a figyelmet, hogy a kormány által „kisbefektetői tulajdonosi program”-ként emlegetett tranzakció mákony: a látszólag a lakosságnak értékesített tulajdoni hányadok — a kárpótlási jegyekhez hasonlóan — mind a nagy nemzetközi multinacionális szolgáltatók tulajdonába fognak kerülni.

Minden privatizált részvény közvetlenül károsítja a nemzetet, tovább rontja a magyar lakosság életfeltételeit — jelentette ki. Ezért a KDNP elvi álláspontja: a maradék energetikai nemzeti tulajdonból semmi sem eladó! — közölta a kereszténydemokrata politikus.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!