A kettős állampolgárságot a megkérdezettek kétharmada támogatja

A Nézőpont Intézet a Heti Válasz számára készített közvélemény-kutatása szerint az összes megkérdezett harmada (33 százalék) rokonszenvezik a Fidesszel. A kettős állampolgárságnak – júniushoz hasonlóan – kétharmados támogatottsága van. A nyárelőn a megkérdezettek 68, októberben 65 százaléka állította, hogy egy megismételt népszavazáson igennel szavazna – derül ki a kutatásból.

A Nézőpont Intézet 2009. október 19. és 21. között ezer ember megkérdezésével készített reprezentatív felmérése szerint a tavaszi szintre csökkent a Fidesz támogatottsága, az összes megkérdezett harmada (33 százalék) rokonszenvezik az ellenzéki párttal. Az aktív szavazók közül a Fideszt 45, az MSZP-t nyolc, a Jobbikot hét százalék támogatja. Minden ötödik aktív szavazó pedig még bizonytalan.

A közlemény szerint a fenti számok is sejtetik, hogy a következő választás tétje nem a Fidesz győzelme, hanem annak mértéke lesz, tehát az, kap-e a sarkalatos törvények módosításához szükséges felhatalmazást a párt. Míg júniusban, az uniós választások után a választók 43 százaléka tartotta előnyösnek, ha egy pártnak kétharmados többsége van, addig októberben arányuk már 47 százalékra nőtt. Ugyanebben a körben csak a megkérdezettek 33 százaléka rokonszenvezik bevallottan a Fidesszel. A választás szempontjából fontos lehet, hogy a bizonytalanok 44 százaléka előnyösnek, 33 százaléka hátrányosnak tartja az egypárti kétharmadot.

A Nézőpont Intézet Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök népszerűségét is vizsgálta. A választók nagy többsége, 83 százaléka nem szeretné, ha Gyurcsány Ferenc, az egykori miniszterelnök visszatérne a politikai élet élvonalába a közeljövőben. A megkérdezetteknek csupán 9 százaléka látná szívesen újra a politikában.

A kettős állampolgárságnak – júniushoz hasonlóan – kétharmados támogatottsága van. A nyárelőn a megkérdezettek 68, októberben 65 százaléka állította, hogy egy megismételt népszavazáson igennel szavazna – derül ki a kutatásból.

+

A TÁRKI az MSZP-vel szemben négyszeres a Fidesz támogatottságot mért. A közvélemény-kutató intézet októberi felmérése szerint is csak a Jobbik kerülne be rajtuk kívül a parlamentbe, ha most lennének a választások.

A Fidesz támogatottsága a teljes felnőtt lakosság körében ebben a hónapban 39 százalék, szemben a szeptemberi 36 százalékkal, míg az MSZP tábora a teljes lakosság körében szeptemberben és októberben 10-11 százaléknyi – áll a közvélemény-kutatás összegzésében.

A kutatás szerint a pártválasztók körében is jelentős mértékben, 46 százalékponttal vezet a Fidesz az MSZP előtt (szeptemberben 42 százalékpontnyi volt a különbség).
    
A biztos szavazó pártválasztók közül 68 százalék a Fideszt támogatja (szeptemberben 65 százalék volt ez az arány), míg az MSZP szavazótábora 17 százalékon áll (az elmúlt hónapban 18 százalék volt).
    
Mint írták, a két nagy párt mellett a harmadik parlamentbe jutó párt továbbra is a Jobbik Magyarországért Párt. A felmérés szerint ebben a hónapban – ahogy szeptemberben is – a teljes népességen belül 6 százalék a Jobbik támogatottsága, a biztos szavazó pártválasztók között pedig 9 százalék, ami némi csökkenést jelent a szeptemberi 12 százalékoz képest.
 A közlés szerint egy „most vasárnapi választáson” a szavazásra jogosultak 48 százaléka venne részt biztosan. Szeptemberben 45 százalék volt ez az arány.
    
A TÁRKI ezer fő megkérdezésén alapuló, a 18 éves és idősebb lakosságot életkor, nem, iskolai végzettség és lakóhely szerint reprezentáló kutatásának adatfelvétele október 9. és 22. között zajlott.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!