A kis- és közepes vállalkozások támogatását sürgeti a KDNP

Mára a kormány is rájött arra, hogy a kis- és középvállalkozásokat (kkv) is támogatni kell az uniós forrásokból – mondta Firtl Mátyás, a Kereszténydemokrata  Néppárt országgyűlési képviselője a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Miniszterhez intézett interpellációjában.

Az interpelláció teljes szövege:

Elsők vagyunk a kifizetésben, elsők a pályázat kiírásban. Minden a legnagyobb rendben, Magyarország mintaország az Unióban. Hallhattuk már eleget. Most azonban valaminek történnie kellett, hiszen a a nemzeti fejlsztési és gazdasági miniszter a múlt héten azt jelentette be, hogy „a magyar kormány gazdaságpolitikai fordulatra készül”. Mégis szükség van fordulatra? Eddig mindig kioktattak bennünket, ha a fordulatot, ha a gazdaságpolitikát kértük számon az önök kormányán. Kioktattak két évvel ezelőtt akkor is, amikor a kis- és középvállalkozások számára kiírt uniós pályázatok irreális feltételei miatt emeltünk szót. Azóta az összes kifogásolt előírást eltörölték visszamenőleges hatállyal. Éveknek kellett sajnos eltelnie, hogy ez megtörténjen.

Két éves késéssel ugyan, de mára önök is rájöttek, hogy a kis- és középvállalkozásokat is megfelelő mértékben kellene támogatni az uniós forrásokból. Sajtóhírek szerint a támogatás mértéke emelkedik, maximuma 45 százalék lesz, egyébként 35, esetenként pedig mindössze 25 százalékot tesz majd ki az önök tervei szerint.

Közben az Unió lehetővé teszi, hogy egy elmaradt régióban működő kisvállalkozás akár 70 százalékos támogatást is kaphat, de a nagyvállalatok támogatása is elérheti az 50 százalékot. Az önök legújabb terve tehát tekintettel a magyar vállalkozások tőkehiányára, jó irányban tett, de bátortalan lépés, mivel messze elmaradt a lehetséges 70 -50 százaléktól. A kiemelt összegű támogatásra persze csak azt elmaradt térségek jogosultak, de a közép-magyarországi régiót kivéve az egész ország ide tartozik.

Az önök eddigi politikájának köszönhetően a magyar gazdaság korábbi válságát csak súlyosbította a nemzetközi válság. Minden mutató alapján már a pénzügyi válság begyűrűzése előtt Magyarország utolsó volt a legfontosabb mutatók tekintetében az unió tagállamai között. Ebből kifolyólag gazdaságfejlesztésre Magyarországnak nincs saját forrása, az uniós forrásokon kívül. A maradéktalan és szabályszerű felhasználás tehát elsőrendű nemzeti érdek. A kormánynak tehát most már tényleg határozott lépéseket kell tennie a pályázati feltételek javítása érdekében, hiszen az idő pénz, a fel nem használt forrás pedig elvész. Abban bízva, hogy érdemi választ, és nem a korábbihoz hasonló sikerpropagandát hallunk, kérem a miniszter urat, hogy oszlassa el a gazdaság szereplőinek, ezen belül is a kis – és középvállalkozások aggodalmait.

Kérdezem ezért:

Az Új Magyarország Fejlesztési Tervben az átcsoportosítások révén már megfelelő mértékű támogatásban részesül-e a gazdaság, ezen belül is a magyar kkv szektor?

Az új pályázati kiírások már a hazai kis- és középvállalkozások helyzetének megfelelő kritériumokat tartalmaznak-e?

Miért nem a maximális mértékű támogatást alkalmazzák ott, ahol az Európai Unió ezt engedi?

Milyen egyéb eszközzel kívánják támogatni a hazai kkv szektort?

+

A miniszter egyéb elfoglaltsága miatt a képviselő interpellációjára Burány Sándor, a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium államtitkára válaszolt, aki többek között azt mondta: az Új Magyarország Fejlesztési Tervben a kis- és középes vállalkozások támogatása meghaladta a 20 százalékot. Hozzátette: a gazdasági válság nyomán az átcsoportosítások fő kedvezményezettje a kkv-szektor. A 2009-es és a 2010-es programok átcsoportosítása révén mintegy 111 milliárd forinttal több jut gazdaságfejlesztésre, mint korábban - jegyezte meg.
    
Firtl Mátyás az államtitkár válaszát elutasította, az Országgyűlés azonban 199 igen, 166 nem és egy tartózkodás mellett azonban elfogadta.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!