A kisebbségi önkormányzati képviselők számának csökkentését javasolja a KDNP

A települési, területi és országos kisebbségi önkormányzatok képviselőinek létszámcsökkentéséről szóló törvényjavaslatot nyújtott be a kereszténydemokrata Szászfalvi László és Hargitai János. A változtatásokat az idei kisebbségi önkormányzati választásoknál már alkalmazni kell majd, ha a javaslatot elfogadja az Országgyűlés.

A kisebbségi önkormányzati képviselők számának csökkentése érdekében szükséges törvények módosításáról szóló képviselői indítványt a parlament honlapján tették közzé szerdán. A javaslat céljaként az előterjesztők azt jelölték meg, hogy úgy állapítsák meg a kisebbségi önkormányzati képviselők számát, hogy az egyrészt arányban álljon a helyi önkormányzatok képviselőinek létszámával, másrészt viszont ne kerüljenek veszélybe azok a feladatok és tevékenységek, amelynek ellátására a kisebbségi önkormányzatoknak lehetőségük van.
    
A javaslat egymáshoz arányosítja a települési, területi és országos kisebbségi önkormányzatok létszámát úgy, hogy egyúttal tükröződjék az adott helyen élő, magukat nemzetiségekhez tartozóknak valló választópolgárok létszáma is.
    
Az indítvány szól az országos kisebbségi önkormányzati választás megtartásáról és előírja a megalakítandó országos kisebbségi önkormányzatok létszámát. A javaslat rögzíti a területi kisebbségi önkormányzat létszámát, a területi kisebbségi önkormányzati választás megtartásának szabályát, valamint meghatározza a területi kisebbségi önkormányzat megszűnésének egyes eseteit is. A módosítás kitér továbbá a települési kisebbségi önkormányzatok létszámának, a jelöltek állításának, a szavazás és az eredmény megállapításának módjára.
    
A javaslat rögzíti, hogy a változtatásokat első alkalommal a 2010-es általános kisebbségi önkormányzati választások során kell alkalmazni.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!