A kisebbségi önkormányzatokkal egyeztetve született meg a törvényjavaslat

Az országos kisebbségi önkormányzatok javaslatai alapján, velük egyeztetve született meg a testületek létszámának csökkentéséről szóló törvényjavaslat – mondta el az indítvány egyik előterjesztője, a kereszténydemokrata Hargitai János. A politikus elmondta: a 3200 magyarországi település több, mint felében van kisebbségi önkormányzat, Pécsett például 13 működik. Jó pár ezres létszámról van tehát szó, amit párhuzamosan az önkormányzati képviselők számával illik csökkenteni, semmi másról nem szól ez a javaslat.    

Hargitai János azt mondta, hogy nem érti a szocialisták megszólalását, amely mögött nyilvánvalóban csak ostoba, politikai szándék húzódik. Megjegyezte: Pál Tibor szocialista képviselő, aki a témában képviselőtársával napközben sajtótájékoztatót tartott, ott sem volt a szakbizottsági ülésen. Nemény András (MSZP) hétfőn újságírók előtt értelmetlennek, hibásnak, rossz üzenetet hordozónak nevezte a kisebbségi önkormányzatok létszámának csökkentésére vonatkozó javaslatot, amely szerinte etikai, gyakorlati és politikai-stratégiai problémákat is felvet.

Magicz András, a kisebbségi ombudsman főosztályvezetője hétfőn Szekszárdon azt mondta az indítványról, hogy azt szakmailag aggályosnak tartja az ombudsmani hivatal. Hargitai János erre reagálva idézte a kisebbségi biztos, Lukács Tamásnak, az Országgyűlés szakbizottsága elnökének írt levelét, amelyben az áll: a törvényjavaslat benyújtását üdvözlöm és elfogadását támogatom.
    
Hargitai János és Szászfalvi László KDNP-s képviselők május 26-án benyújtott törvényjavaslata szerint 2010 őszén a települési kisebbségi önkormányzatokba az eddigi öt helyett három, a területi kisebbségi önkormányzatokba az eddigi kilenc helyett öt képviselőt lehetne választani. A javaslat rögzíti, hogy a változtatásokat első alkalommal a 2010-es általános kisebbségi önkormányzati választások során kell alkalmazni.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!