A kórházak nem kaptak többlet pénzt

Nem többlet pénz, hanem egy előrehozott kifizetés a Stratégiai Szövetség a Magyar Kórházakért Egyesület szerint az Egészségügyi Minisztérium és a Kórházi Rendelőintézeti Szövetségek tavaly októberi megállapodásában kikötött, és idén januárban kifizetett 39,5 milliárd forint. Csiba Gábor, az egyesület elnöke, egyben a KDNP országos elnökségének tagja közleményében úgy fogalmaz: a pénz megérkezett az intézetekhez, azt a kórházak a számlatartozásaik kiegyenlítésére használták fel.

Januárban kétszer kapnak az elvégzett munkájukért juttatást a kórházak, de ez az év valamelyik hónapjából hiányozni fog. A szövetség azt is leszögezi, hogy ezen kívül még pontosan 1 havi finanszírozási összeg hiányzik. A kórházi tartozások 2010. április-májustól növekedni fognak.
    
A szövetség szerint a megállapodásban nem szerepelt egy nem várt többletfeladat, mely szerint 2010. április 3-ig két részletben 98 ezer forintos bérkiegészítést fizetnek csak a közalkalmazottaknak. Ennek forrása a 2010-es év költségvetésének E-Alapjában elkülönített 10 milliárd forintos célelőirányzat. Az elkülönítés miatt 3,5 százalékkal csökkent valamennyi kórház ez évi betegellátási lehetősége. A dolgozók a pénzt megérdemlik, de a szervezet tiltakozik az ellen, hogy a betegektől pénzt vegyenek el azért, hogy a gyógyítók bérkiegészítését kifizessék.

A közlemény szerint a szövetség cinikusnak tartja a megcsonkított, összezavart és anyagilag kivéreztetett ellátórendszer számára az Év Kórháza Díj kiírását, hiszen ebben a helyzetben az intézmények léte sem biztos. Ezért arra kéri az kórházakat, hogy demonstratív lépésként ne vegyenek részt ezen a pályázaton.

+
 
A Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) országos elnökségének tagja szerint attól, hogy valaki katolikus, szakmai kérdésekben még lehet igaza. Ezt Csiba Gábor mondta arra reagálva, hogy az egészségügyi tárca szerint pártja szócsöveként politizál. Szerinte szánalmas és ostoba dolog személyeskedéssel reagálni egy szakmai kérdésre, a tárca elegánsan megkerülte a bérkiegészítés kérdését, ezek szerint az talált, süllyedt.
Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!