A kormány a családok védelmében be fogja zárni a kiskapukat

Soltész Miklós szociális, család-, és ifjúságügyi államtitkár megerősítette, folyik a kilakoltatási moratóriumot szabályozó törvény előkészítése, a kiskapukat be fogja zárni a kormány. Az államtitkár hangsúlyozta: Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter kezdeményezni fogja Pintér Sándor belügyminiszternél, hogy a rendőrség egy külön munkacsoporttal vizsgálja meg a lakásmaffia-gyanús ügyeket, amelyek kilakoltatásokhoz vezetnek. Mint hangsúlyozta, ő maga is három jogásszal konzultált az ügyben.

A Magyar Távirati Iroda azzal kapcsolatban kereste meg az államtitkárt, hogy kedden a XXII. kerületben a jogerős bírósági végzés birtokában kilakoltattak egy négygyermekes családot, mert mintegy 21 millió forintos tartozást halmoztak fel.
    
Soltész Miklós, aki maga is kint volt a helyszínen, azt mondta: azért fordulhatott elő ez a helyzet, mert a bank továbbengedményezte, azaz eladta a vételi jogot. A kormány minden olyan kiskaput bezár, ami az áldatlan kilakoltatásokat továbbviszi – jelentette ki.
    
Az államtitkár hangsúlyozta: Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter kezdeményezni fogja Pintér Sándor belügyminiszternél, hogy a rendőrség egy külön munkacsoporttal vizsgálja meg a lakásmaffia-gyanús ügyeket, amelyek kilakoltatásokhoz vezetnek. Mint hangsúlyozta, ő maga is három jogásszal konzultált az ügyben.
    
Soltész Miklós információi szerint a családnak felajánlottak egy átmeneti lakást, ő személy szerint pedig felajánlotta az édesanyának és a gyerekeknek azt, hogy Zánkán nyaralhatnak.
    
Mint mondta: a tegnapi kilakoltatás és az eddigi kilakoltatások is „az elmúlt szocialista kormányzásnak a tehetetlenségét mutatja”. Emlékezetett rá, hogy a kilakoltatási moratóriumot a téli időszakra elrendelő Bajnai-kormány április 15-ével, pont a két választási forduló közötti időpontban, feloldotta.
    
Nagy Anna kormányszóvivő a kedd délutáni kormányülés döntéseiről szólva beszámolt arról, hogy tárgyalták az Orbán Viktor miniszterelnök által bejelentett gazdasági akcióterv végrehajtásának egyes elemeit, például a kilakoltatási moratórium meghosszabbítását, ami, mint mondta, már hatályba is lépett.
    
Utóbbival kapcsolatban kifejtette: az eredeti jogszabályban még vannak olyan tisztázatlan pontok, melyeket nagyon fontos rendezni, hogy ne fordulhasson elő, hogy gyermekes családok az utcára kerülnek. Ezért második lépésként folyik a moratóriumot szabályozó törvény előkészítése, amely várhatóan június 23-án kerül a kormány, majd ezután az Országgyűlés elé.
    
A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium Kormányzati Kommunikációs Államtitkársága kedden az MTI-vel azt közölte: a budafoki kilakoltatás nem tartozott a kilakoltatási moratórium meghosszabbításáról szóló kormányrendelet hatálya alá.
    
Az államtitkárság közleményben tudatta: az eset nem tartozik a kormány 194/2010. számú rendeletének hatálya alá, amely a kilakoltatási moratórium meghosszabbításáról rendelkezik. Ez a rendelet hatályos, a mai intézkedés viszont nem ütközik az említett jogszabályba - hangsúlyozta az államtitkárság.
    
Mint írták, a Budapesti Rendőr-főkapitányságtól kapott információk alapján „a kiürített lakás használója korábban egy bank adósa volt, fizetésképtelensége miatt a moratórium hatályba lépése előtt a pénzintézet az ingatlant értékesítette egy magánszemély számára”.
A közlemény szerint a kormány célja a moratórium meghosszabbításával éppen az volt, hogy ilyen helyzetbe más magyar állampolgárnak ne kelljen kerülnie.
    
A kilakoltatási moratóriumot a Bajnai-kormány rendelte el a téli időszakra. Orbán Viktor miniszterelnök június 8-án bemutatott, 29 pontos akciótervében már szerepelt ennek az időszaknak a 2010 év végéig történő meghosszabbítása, majd a kormány június 10-ére datált, 194/2010. számú (a Magyar Közlöny 2010. évi 99. számában megjelent) rendelete ezt a moratóriumot be is vezette. A kihirdetésével egyidejűleg hatályba lépő rendelet megfogalmazása szerint „a kötelezett által lakott lakóingatlan (...) 2010. december 31-éig nem értékesíthető, árverési hirdetmény csak ezen időpontot követően tehető közzé”.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!