A kormány csődbe juttatja a Bábolna Ménesbirtokot

Soron kívüli számvevőszéki vizsgálatot kezdeményez Font Sándor az Országgyűlés Mezőgazdasági bizottságának elnöke és a bizottság kereszténydemokrata tagja, Medgyasszay László a Bábolna Ménesbirtok Kft és a felszámolás alatt álló Bábolna Zrt ügyében. Az ellenzéki képviselők szerint több eset kapcsán a hűtlen kezelés gyanúja is felmerül, és ha ez a gyanú beigazolódik, akkor ügyészségi vizsgálat elindítását helyezték mai budapesti sajtótájékoztatójukon kilátásba. Medgyasszay László és Font Sándor úgy látja, a kormány és a tulajdonosi jogokat gyakorló Nemzeti Vagyongazdálkodási Tanács minden intézkedésével a csőd felé tereli a Bábolnából megmaradt Bábolna Ménesbirtok Kft.

Az előzményekről szólva Medgyasszay László, a Kereszténydemokrata Néppárt szakpolitikusa elmondta, a parlament tavaszi ülésszakának vége felé a bábolnai ménesbirtok visszásságokat sejtető ügyei miatt interpellálta a  pénzügyminisztert.  Veres János válaszát 181 igen, 184 nem szavazat ellenében az országgyűlés elutasította. Ez történelmi pillanat volt, a rendszerváltás óta ugyanis nem fordult elő, hogy hivatalban lévő pénzügyminiszter válaszát elutasította volna a képviselők többsége – tette hozzá a politikus. Az interpelláció a költségvetési, pénzügyi és számvevőszéki bizottsági tárgyalás után került újra a Tisztelt Ház elé, amikor is eggyel több igen szavazattal elfogadta az interpellációra adott bizottsági jelentést.

Medgyasszay László beszámolója szerint a nyár folyamán a Mezőgazdasági bizottság elnökével együtt felkeresték a Ménesbirtok Kft-t, ahol a Vagyonkezelő Zrt megbizottjával és a kft vezetőjével tárgyaltak, és ezenkívül kiterjedt levelezést folytattak a pénzügyminiszterrel és a Vagyonkezelő Zrt vezetőjével. A kapott információk azonban nemhogy eloszlatták volna kételyeiket, inkább felerősítették az érzést, hogy nincs rendben a nemzeti ménesbirtok sorsa.

Medgyasszay László hangsúlyozta, a ménesbirtok súlyos adóságokkal küzd, értesüléseik szerint a CIB Bank ebben az esztendőben nem hosszabbította meg a Bábolna Ménesbirtok Kft.-nek nyújtott 344 millió forintos hitel futamidejét, a társaság 150 beszállítónak tartozik, s az áramszolgáltató E.ON-nál 200 millió forintos adóssága van. Ez pedig azt a veszélyt rejti magában, hogy bármelyik hitelező felszámolási eljárást kezdeményezve bármikor bedöntheti a ménesbirtokot. A képviselő szerint több jel is arra utal, hogy a kormány pont erre „játszik”. A baljós jelek sorában említette, hogy informális csatornákon arról kaptak tájékoztatást, hogy a Vagyonkezelő Zrt a Bábolna Ménesbirtokhoz tartozó kastélyt övező 172 hektár belterületi föld osztatlan tulajdonának megosztását vizsgálja, és felértékelését készíti elő, ami arra utal, hogy részben, vagy egészben értékesíteni akarják a területet. Medgyasszay László a legsúlyosabb problémának azt nevezte, hogy a Bábolna Ménesbirtok, az 5 500 hektár kényszerhasznosításához kapott 800 millió forint tulajdonosi kölcsönből 365 milliót  a Bábolna Zrt. felszámolójának fizetett ki. A Bábolna Ménesbirtok a földműveléshez szükséges eszközök helyett kapott 800 millió forint tulajdonosi kölcsönt, amely azt a célt szolgálta volna, hogy  beindítsa a gazdálkodást, működtesse a gazdaságot, a termelésből származó bevételből pedig pótolja a lótenyésztés veszteségét. Ehelyett ennek az összegnek majd' a fele a Bábolna Zrt felszámolójának jutott, ami – Medgyasszay László véleménye szerint – felveti a „hűtlen kezelés” gyanúját.

Font Sándor ezzel az ügylettel kapcsolatban elmondta, hogy a fenti összeg annak az évi 80 millió forint értékű nemzeti földalapú támogatásnak az „ellenértéke”, aminek jogosultságát a felszámolásba került Bábolna Zrt.-nél „felejtették”, így a felszámoló rendelkezne vele. Állítása igazolására egy részvényesi közgyűlés jegyzőkönyvéből idézett, amelyből egyértelműen kiderült, hogy peres eljárással fenyegetőző felszámoló elmaradt haszna ellentételezésére kapta a 365 millió forintot. Az Országgyűlés Mezőgazdasági Bizottságának elnöke kijelentette, az eljárások azt mutatják, hogy egy privatizációs színjátékról van szó. A kormány és a tulajdonosi jogokat gyakorló Nemzeti Vagyongazdálkodási Tanács minden eszközzel akadályoza a kft működését, minden intézkedéssel a csőd felé tereli a Bábolnából megmaradt Bábolna Ménesbirtok Kft.- t. Értjük, hogy mire megy ki a játék, sejtjük, hogy mi lesz a szendrődi 6 500, a Ménesbirtok Kft 5 500 hektáros birtokának, és 150 hektáros belterületi földjének a sorsa – jegyezte meg a Fidesz szakpolitikusa, majd hozzátette: ha a kormánynak nem a ménesbirtok csődbe juttatása a célja, „akkor bizonyítsa be ”.

Medgyasszay László hangsúlyozta itt az ideje, hogy az Állami Számvevőszék soron kívül megvizsgálja az ügyletet, mint mondta, ezt a jövő héten kezdeményezni is fogják, valamint el kell gondolkodni azon is – fűzte hozzá, hogy a hűtlen kezelés gyanúját felvető esetek kapcsán nem lenne-e indokolt egy ügyészségi vizsgálat.      

 

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!