A kormány semmibe veszi a nemzetbiztonsági bizottság ellenőrzési funkcióját

Konkrét szabályozás hiányában vita alakult ki a nemzetbiztonsági bizottsági ülésekről tavaly december óta távol maradó fideszes és KDNP-s politikusok tiszteletdíjának és munkavégzésének kérdéseiről. Simicskó István (KDNP), a bizottság elnöke ezzel kapcsolatban elmondta: szerinte semmiben nem sérül a parlamenti munka és a bizottságban sem okoz fennakadást, hogy nem vesznek részt a testületi üléseken, ugyanis nem arról van szó, hogy nem dolgoznak, hanem arról, hogy az üléseken nem jelennek meg.

A KDNP-s politikus szerint bizottsági elnöki teendőinek nagy részét elvégzi, ő jár a bizottsági elnöki értekezletekre, ő készíti elő és hívja össze az üléseket, valamint Tóth Károly MSZP-s alelnökkel egyeztetve a napirendet is ő állítja össze, majd az ülés jegyzőkönyveinek elolvasása után ő teszi meg az utómunkákhoz szükséges lépéseket is. Az ülésvezetést – ami Simicskó István szerint a gyakorlatban a szó megadását, valamint az ülés megkezdését és bezárását jelenti – a szocialista alelnök végzi. Szerinte mindenben a házszabálynak és a törvényeknek megfelelően járnak el.

Simicskó István közölte: a Fidesz és a KDNP elnöksége nem fog változtatni korábbi döntésén, és továbbra sem vesznek részt a bizottság ülésein. Szerinte nincs más eszközük arra, hogy felhívják a figyelmet: a kormány semmibe veszi a nemzetbiztonsági bizottság ellenőrzési funkcióját. A képviselő szóban már kezdeményezte, hogy díjazásáról lemond, vagy annak csökkentésébe beleegyezik, ha az Országgyűlés ezt javasolja. „Vonják le a fizetésemből” –mondta a politikus, aki szerint az utóbbi időben jótékonysági felajánlásokat tesz, éppen azért, hogy ne mondhassák, hogy jogtalanul vesz fel pénzt.

+

A bizottsági üléseken azóta nem vesz részt Kövér László, Demeter Ervin és Simicskó István, hogy a kormányfő Szilvásy György titokminiszter javaslatára – a testület elutasítása ellenére –Laborc Sándort a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) főigazgatójává nevezte ki, még 2007 decemberében.

Az MSZP-frakció a héten kérte Szili Katalintól, hogy a házbizottság vagy az ügyrendi bizottság foglaljon állást arról, hogyan biztosítható a nemzetbiztonsági bizottság munkája, mert az elnök távolmaradása veszélyezteti a testület működését. Szili Katalin a csütörtöki házbizottsági ülés után bejelentette, hogy az ügyben felkérte az alkotmányügyi bizottságot, vizsgálja meg a kialakult helyzetet.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!