A kormány szerint idén nem növekedhet az egyházi támogatások összértéke

Csepregi András szerint az egyházakkal történő idei egyeztetés egyetlen tárgya az lehetett volna, hogy az 1 százalék kiegészítésének csökkenésével felszabaduló forrás milyen módon és milyen mértékben kerülhet az egyházakhoz. Az Oktatási és Kulturális Minisztérium egyházi kapcsolatok titkárságának vezetője csütörtökön kijelentette: az ország adott gazdasági helyzetében nem lehetett a tárca célja, hogy az egyházi támogatások összértéke a szabályok változása mellett is növekedjen.

A 2009-es költségvetés nem diszkriminálja az egyházakat - mondta Csepregi András, az Oktatási és Kulturális Minisztérium egyházi kapcsolatok titkárságának vezetője csütörtökön Bölcskei Gusztáv református püspök előző nap megfogalmazott álláspontjára reagálva. Csepregi szerint az, hogy a költségvetés előkészítő tárgyalásaiba az egyházakat idén sem vonták be, csak félig állja meg a helyét, mert az oktatási és kulturális tárca tavaly ezt megtette. Tájékoztatása szerint az egyházak alapműködésre és hitéletre fordítható költségvetési támogatása az eredeti tervhez képest idén 1,3 milliárd forinttal több volt.
   
Az egyházi közgyűjtemények fenntartásával és az épületek rekonstrukciójával kapcsolatban úgy fogalmazott: az egyházak jövőre ezeken a területeken jelentős forrásokhoz juthatnak. Ugyanakkor hozzátette, hogy a jövő évi költségvetés "nem kíván versenyezni a millenniumi évek kimagaslóan jelentős műemlék-felújítási programjával, amikor egy év alatt négymilliárd forint jutott rekonstrukcióra".
   

+

A 2009-es költségvetés tervezete diszkriminatív módon érinti az egyházakat, mert összességében számukra 448 millió forinttal kevesebbet irányoz elő a 2008-as évhez képest – mondta szerdán sajtótájékoztatón Budapesten Bölcskei Gusztáv, a Magyarországi Református Egyház (MRE) püspöke. A személyi jövedelemadó (szja) felajánlásaiból pedig 2,5 milliárddal kapnak kevesebbet, amit a költségvetés nem ellensúlyoz megfelelő mértékben más területek 2008-hoz képest magasabb finanszírozásával – tette hozzá.  Meglátása szerint az egyházak hitéletét az állam végső soron elutasítja, mert az „nem hoz számára hasznot”.
   

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!