A kormány új fejezetet kíván nyitni a nemzet történetében

A kormány új fejezetet kíván nyitni a nemzet történetében a jelenlegi különleges történelmi időszakban – mondta Szászfalvi László, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium egyházi, civil- és nemzetiségi ügyekért felelős államtitkára. Az Október a reformáció hónapja című rendezvénysorozat megnyitó ünnepségén, amelyen a Teológiai Szemle című folyóirat 85 évvel ezelőtti megalapítására is emlékeztek, az államtitkár közölte: a kormány mindezt a lehető legjobb állam megszervezésével, az elvesztett bizalmi viszony helyreállításával és a kiépülő vagy kiépített akadályok lebontásával igyekszik elérni.

Szászfalvi László a Teológiai szemlélődés a politikatudományban című előadásában kiemelte: a kormány arra törekszik, hogy az állam és az egyházak, valamint az állami és az egyházi intézmények, szervezetek között egyenjogú partnerség alakuljon ki a nemzet közös szolgálatának jegyében. Mint mondta, az egyházakkal való együttműködésnek különleges, stratégiai szerepe van a kormány számára. Ezért nagy jelentőségű az olyan egyházi rendezvény, amely önmagában is az összefogáson, az ökumenikus együttműködésen nyugszik.
    
Kitért arra: az, hogy a kormány erős felhatalmazással bír, a demokrácia világában rendkívül fontos tényező, amelynek alapján bátor, határozott döntések, radikális változtatások" feljogosultjaként tekinthet magára az állam. A politikusnak bírnia kell egyfajta küldetéstudattal, amikor vállalja a közéleti szerepet, s ehhez szükséges az alázat is. Az államtitkár úgy fogalmazott: a hívő politikus a választóira Isten népeként, Isten kormányzó akaratának a címzettjeiként tekint. A politikus hajlamos ciklusokban gondolkodni, a teológusnak viszont sokkal tágabb a világa.    
Szászfalvi László szerint a teológiai szemlélődés befolyásolhatja a politikát, a közösségi létet és az olyan kategóriákat, mint a hála, a bizalom, a tisztelet, a megbocsátás és a szeretet. A politikus a saját szellemével és értékrendjével bevezetheti ezeket a fogalmakat a valóságos politikai világba, a hús-vér politikai küzdelembe. Szólt arról is, hogy "a politika befolyásolhatja a politikusok jellemét", de "a jellemrombolástól a teológia megóvja az embert", és azt eredményezi, hogy az evangéliumi gondolkodást magáévá teszi a politikus.
Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!