A kormánypártok visszaélnek a hatalommal

Érthetetlen, hogy a szocialisták miért utasították el újra az idősek helyzetéről szóló jelentés napirendre tűzését a parlamentben. Medgyasszay László országgyűlési képviselő sajtótájékoztatóján a kormánypártiak magatartását a hatalommal való visszaélésnek nevezte. Ha nem tudják a ciklus végéig elfogadtatni a javaslatot, akkor a párt a következő parlament elé terjeszti majd. Szerinte azért nem tűzik napirendre a javaslatot, mert az szembesítené a szocialistákat a nyugdíjasokat érintő tetteikkel.

A Kereszténydemokrata Néppárt szerint érthetetlen, hogy a szocialisták miért utasították el ismét az idősek helyzetéről szóló jelentés napirendre tűzését hétfőn a parlamentben. Medgyasszay László országgyűlési képviselő sajtótájékoztatóján a kormánypártiak magatartását a hatalommal való visszaélésnek nevezte. Mint mondta: a posztkommunista kormány nem képes még a legpártsemlegesebb ügyekben sem tisztességesen politizálni.

A politikus azt mondta: a következő kormány nem fog félni a szembenézéstől, hogy minden évben beszámoljon a nyugdíjasok helyzetéről. Ha nem tudják a ciklus végéig elfogadtatni a javaslatot, akkor a párt a következő parlament elé terjeszti majd.

Szerinte azért nem tűzik napirendre a javaslatot, mert az szembesítené a szocialistákat a nyugdíjasokat érintő tetteikkel. Példaként említette, hogy a 13. havi nyugdíj második részletét az idén a nyugdíjasok nem kapják meg, és az jövőre egyáltalán nem jár majd, ez különösen a kisnyugdíjasokat és vidéki nyugdíjasokat érinti majd. Kitért arra is, hogy a kormány felemelte a nyugdíjkorhatárt (ezzel újabb pofont adva a Ratkó-korszak tömegeinek), nem hajtja végre a nyugdíjkorrekciót és 2008. január 1-je után megváltoztatták a nyugdíjszabályokat is.
   
Medgyasszay László  szólt arról is, hogy először 2008 április 22-én terjesztette be a javaslatot. Ezt előbb a bizottság elutasította, majd a parlamentben az MSZP már támogatta a napirendre vételt. Ezután októberben a szociális tárca szakembereivel közösen átdolgozott határozati javaslatot nyújtott be, és novemberben a bizottság azt egyhangúlag vette tárgysorozatba, támogatta annak általános vitáját. A napirendre tűzés azonban nem történt meg, mert 2009 márciusában a szocialisták nem támogatták a javaslatot, és ugyanez történt a kezdeményezéssel most a parlamentben is.

Az idősek helyzetéről és az érdekükben megtett kormányzati intézkedésekről szóló jelentésről szóló országgyűlési határozati javaslat szerint minden év október 1-ig az Országgyűlés elé kellett volna terjeszteni egy jelentést az idősek helyzetéről és az érdekükben megtett kormányzati intézkedésekről. Ezt az Országgyűlés Ifjúsági, szociális és családügyi bizottsága a benyújtástól számított 30 napon belül nyilvános ülésen megtárgyalta volna, majd benyújtotta volna ajánlását a parlamentnek, ami határozatot hozott volna erről. Az ifjúság és a mezőgazdaság helyzetéről már évek óta hasonló jelentések készülnek és kerülnek a parlament elé.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!