A minőség javítása a legfontosabb cél

Az oktatási államtitkárság ragaszkodik ahhoz az elképzeléshez, hogy ugyanabból a tárgyból négynél többször ne lehessen vizsgázni a felsőoktatásban. Hoffmann Rózsa az MR1-Kossuth Rádió reggeli műsorában elmondta, hogy van olyan egyetem, ahol a hallgatók 40 százaléka ötnél többször is próbálkozik egy-egy vizsgával. A felsőoktatást átalakító bolognai rendszert felül kell vizsgálni az államtitkár szerint, és ahol lehet, visszatérni az osztatlan képzéshez. Az érettségit érintő változásokból Hoffmann Rózsa azt emelte ki, hogy a diákoknak egy természettudományos tantárgyból is vizsgázniuk kell, a felvételihez két emelt szintű érettségi vizsgára lesz szükség, valamint középiskolai végbizonyítványt csak az kaphat, aki ötven óra önkéntes munkát végez.

Pénteken megszületett, és a héten nyilvánosságra kerül egy két részből álló dokumentum, amely egyrészt feltárja a felsőoktatás legalapvetőbb problémáit, másrészt kijelöli a megoldás útjait – mondta az MR1-Kossuth Rádió reggeli műsorában az oktatásért felelős államtitkár. Az oktatási államtitkárság ragaszkodik ahhoz az elképzeléshez, hogy ugyanabból a tárgyból négynél többször ne lehessen vizsgázni a felsőoktatásban jelentette ki Hoffmann Rózsa, hozzátéve, hogy most van olyan hely, ahol a hallgatók 40 százaléka ötnél többször próbálkozik egy-egy vizsgával. Ez olyan mértékű felelőtlenség, a közpénzek olyan mértékű elherdálása, aminek megálljt kell parancsolni. A korlátozást ugyanakkor nem minden egyetemen vezetnék be, csak azokon a helyeken, amelyeket a közvélemény egy kicsit könnyebbnek tart.

Az államtitkár szerint a felsőoktatást átalakító bolognai rendszert felül kell vizsgálni, és ahol lehet, vissza kellene térni az osztatlan képzéshez. A bolognai rendszer nem képezte vita tárgyát, mindenki egyetért abban, hogy elhamarkodottan, előkészítetlenül vezették be 2006-ban, úgy, hogy az induláskor nemcsak a végeredményt, de még a köztes megoldásokat sem lehetett látni. A gyors, előkészítetlen átállás hiányosságait leginkább a tanárképzés mutatja, éppen ezért a törvény megnyitja majd a lehetőséget ezen a területen, de más szakokon is, hogy vissza lehessen térni az osztatlan képzéshez. Más szakokon ugyanakkor, amelyekről a szakma azt állítja, hogy így működik jól, megmarad a korábbi rendszer – hangsúlyozta  

Az egyetemek, főiskolák minőségi kontrollját, azt, hogy egy egyetemen hány minősített oktató dolgozik, és milyen az arányuk a hallgatókhoz viszonyítva, nem tervezik 2011 szeptemberétől bevezetni, itt 3-4 évet adnának a felkészülésre – mondta Hoffmann Rózsa. Hozzátéve: ez alatt az idő alatt minden egyetemnek módjában áll végiggondolnia, mire képes, lesz-e elég minősített oktatója, milyen szakokra helyezne nagyobb erőt, és így talán az egyetemek képzési profilját is tisztítani lehet. Nem hatósági döntéssel óhajtunk tehát megszüntetni szakokat, karokat, hanem a minőségi mutatók alapján, spontán önfejlődés szerint lehet majd elérni ezt a célt.

Ez a minőségkontroll az egyházi oktatási intézményekre is vonatkozik majd, és Hoffman Rózsa biztosa abban, hogy meg is felelnek majd a követelményeknek. Ugyanaz az akkreditációs eljárási rend érvényes az egyházi felsőoktatási intézményekre, a most működő szakokat is a Magyar Akkreditációs Bizottság akkreditálta, s ebben a jövőben sem lesz másként.
Az érettségin csak három év átfutással lehet változtatni, de a törvényben le kell fektetni az alapjait – mondta az államtitkár. Az egyik változás az, hogy természettudományos tárgyból lesz érettségi, a másik, hogy egyetemi bejutáshoz két emelt szintű érettségit várunk el, a harmadik pedig, hogy előfeltételként szabunk egy legalább ötven órás humanitárius munkát minden érettségiző számára – erősítette meg az államtitkár a 180 percben.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!