A mostani állapotok szerint nem kaphatna működtetési engedélyt a HospInvest

Az egri kórház és a HospInvest esetében nem az a döntő kérdés, lesz-e működési engedély, hanem a szakmai tartalom, vagyis az: minden szakterület megkapja-e a engedélyt - mondta Bujdosó László főorvos, az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) közép-dunántúli régiójának igazgatója a mai napon Veszprémben. Az igazgató fogadta a KDNP két országgyálési kéviselőjét, Nagy Kálmánt és Lukács Tamást. Nagy Kálmán a dokumentumok áttanulmányozása után úgy nyilatkozott: „azt vélelmezhetem, hogy a jelenlegi feltételek mellett a HospInvest Zrt. nem kaphat engedélyt az egri kórház működtetésére”. 

A működési engedélyt akkor is ki kellene adni, ha csupán két osztály létezne – mutatott rá Bujdosó László, az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) közép-dunántúli régiójának igazgatója hangsúlyozva: a kapacitások meghatározásában, a szakmai tartalomban rejlik a lényeg, erről kell dönteni. Elmondta, hogy az egri kórházban 15 osztálynak október 31-ig ideiglenes, a többinek végleges működési engedélye van.
   
Felhívta a figyelmet arra: az engedélyezés tekintetében jogutódnak minősül a HospInvest. Ott, ahol van működési engedély és a személyi feltételek változatlanok, automatikusan „engedélyezettnek minősül” a működés, ahol pedig jelentős változások álltak be a személyi feltételekben, igazolni kell, hogy rendelkeznek a megkívánt feltételekkel.
    
„A kérdés most az, mikor hoz a szolgáltató, a HospInvest olyan helyzetbe bennünket, hogy dönteni tudjunk, mert ehhez még nyilatkoznia kell számos kérdésben. Például arról, hogy milyen személyi feltételeket biztosít a kórház működtetéséhez” - jegyezte meg Bujdosó László. Hozzátette: adatokat, tényeket kérnek még hiánypótlásként, elsősorban orvosokra, ápolókra, asszisztensekre vonatkozóan.
   
Közölte, még konzultál jogászokkal, de az október 15-i határidőig meghozza a döntést arról, „milyen kapacitásokkal, szakmai tartalommal” működhet az egri kórház.
   
Nagy Kálmán (KDNP) a dokumentumok áttanulmányozása után az MTI-nek úgy nyilatkozott: „azt vélelmezhetem, hogy a jelenlegi feltételek mellett a HospInvest Zrt. nem kaphat engedélyt az egri kórház működtetésére”.

Nagy Kálmán harmadmagával minden olyan dokumentumba betekintést nyert az Észak-dunántúli Regionális ÁNTSZ-nél, amely nem tartalmaz személyes adatokat. A borsodi képviselő elmondta, hogy az iratok áttekintése alapján egyértelművé vált: a feltételek valóban hiányosak, a közép-dunántúli népegészségügyi intézet pedig ismét hiánypótlásra szólította fel a HospInvest Zrt.-t, mondván, gyakorlatilag semmilyen bizonyítékot nem adott be a működőképesség biztosításának szavatolásával kapcsolatban a cég. Nem tisztázott, miképpen biztosítanák átvétel esetén egyes osztályokon a szakellátást, mivel erre utaló anyaggal nem látták el az ÁNTSZ-t a magáncég vezetői.

Az orvos-politikus úgy véli, legkésőbb október második feléig minden kérdésre meg kell kapni a választ. Emlékeztetett Perédi Győzőnek, az ÁNTSZ Észak-magyarországi Regionális Intézete jogtanácsosának a Magyar Nemzet kérdésére adott válaszára, miszerint a HospInvest – a márciusban elnyert működtetői és vagyonkezelői pályázatban megfogalmazottak alapján – a teljes kórházat köteles birtokba venni, mert ezúttal új intézményként kezelendő a Markhot.

A képviselő közölte: arra a kérdésükre, hány orvossal és milyen felkészültségű orvoscsoporttal akarja ellátatni a HospInvest a Heves megyei önkormányzat kórházában a munkát, nem kaptak választ Veszprémben sem, mert ez éppen a „hiánypótlás kategóriájába tartozik”.
   
A szocialista vezetésű megyei önkormányzat március 25-én hagyta jóvá azt a szerződést, amelynek alapján a következő húsz évben a HospInvest Zrt. működtetheti az egri Markhot Ferenc Kórházat. A Heves Megyei Bíróság hétfőn jogerősen hatályon kívül helyezte a határozatot, amely a HospInvest Zrt.-t nyilvánította a pályázat győztesévé. Sós Tamás, a megyei közgyűlés szocialista elnöke bejelentette, hogy felülvizsgálati eljárást kezdeményeznek az ítélet ellen.
   
Kollányi Gábor, a HospInvest Zrt. elnöke akkori közleményében azt írta: álláspontjuk szerint az ítélet nem érinti a szerződés érvényességét, tehát a munkát folytatják, terveik szerint október 1-jén megkezdik a kórház üzemeltetését.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!