A nyugdíjasok sem hisznek az MSZP-nek

Az elmúlt hetekben a nyugdíjkérdés került a kampánytémák középpontjába. A szocialisták – igyekezvén kezdeményezően fellépni a kampány napirendformálásában –, mintegy a Fidesz „ellenzékeként” ismét nem saját eredményeik bemutatására, hanem a Fidesz jövőbeni szándékainak „leleplezésére” vállalkoztak. A Századvég kutatása viszont azt mutatja, hogy az MSZP stratégiája magukra a kezdeményezőkre ütött vissza: már a nyugdíjasok sem hisznek a szocialistáknak.

A Fidesz őrizné meg a nyugdíjakat

Közel kétszer annyian vannak ugyanis azok, akik szerint inkább a Fidesz őrizné meg a nyugdíjak értékét (30 százalék), mint akik szerint erre inkább egy szocialista kormány alatt lenne esély (16 százalék). A szocialisták kommunikációs offenzívája már csak azért sem nevezhető sikeresnek, mert a válaszadók többsége (53 százalék) szerint a nyugdíjkérdés körüli turbulencia folyamán hangoztatott szocialista érvek nem a Fidesz valódi idősügyi programját tükrözik. A megkérdezetteknek csak alig több mint egytizede (12 százalék) vélekedett úgy, hogy hatalomra kerülve a Fidesz valószínűleg úgy járna el, ahogyan azt a szocialisták állítják.

A nyugdíjasok sem hisznek a szocialistáknak

A felmérés legfontosabb eredménye, hogy a kampány megszólítottjai, azaz a nyugdíjasok sem hisznek a szocialista kampánygépezetnek. Az MSZP részéről potenciális szocialista szavazónak elkönyvelt nyugdíjasok 52 százaléka vélte úgy, hogy mindez csak egy kommunikációs fogás, amely kizárólag a választási kampány okán kaphatott figyelmet, míg csupán alig több mint egytizedüket (12 százalékukat) győzte meg a szocialista offenzíva.

A bizonytalan szavazókat sem győzte meg a szocialista kampányüzenet

A magukat szocialista szavazóként meghatározók között is kevesebb, mint egyharmad (29%) volt azok aránya, akik szerint az MSZP állítása az igazságot tükrözi. Szavazóik 36 százaléka szerint viszont pártjuk nem mond igazat nyugdíj-ügyben. A bizonytalan szavazók 43 százaléka sem hisz az MSZP-nek, s mindössze 12 százalékuk szerint képzelhető el, hogy a Fidesz az MSZP által előre vetített irányban fog változtatni a nyugdíjrendszeren.
 
A kutatás módszertana:

A Századvég a Kóddal közös választáskutatási programja keretében kérdőíves közvélemény-kutatást végzett 2010. január 25-30. között, melynek során 800 véletlenszerűen kiválasztott felnőtt korú személyt kérdezett meg CATI módszerrel. Az elemzésben közölt adatok nagy valószínűséggel legfeljebb plusz-mínusz 4 százalékponttal térhetnek el a mintavételből fakadóan attól az eredménytől, amit az ország összes felnőtt lakosának megkérdezése eredményezett volna.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!