A parlament mielőbbi önfeloszlatását sürgeti a Kereszténydemokrata Néppárt

Az ország válságos helyzetben van, Magyarországnak nincs vesztegetni való ideje, minden egyes héttel, minden egyes nappal nő a lemaradásunk versenytársainkhoz képest. Ahhoz, hogy a jelen helyzet megváltozzon határozott gazdaságpolitikai fordulatra van szükség, ez a fordulat csak stabil parlamenti többség, tényleges társadalmi támogatottság esetén következhet be. Mindkét feltételt csak új választások kiírásával lehet megteremteni, ezért a KDNP a parlament mielőbbi önfeloszlatását, új választások megtartását szorgalmazza. Erről Semjén Zsolt, a Kereszténydemokrata Néppárt elnöke, parlamenti frakciójának vezetője beszélt a KDNP háromnapos kihelyezett frakcióülésének félidejében megtartott mai sajtótájékoztatón.

Semjén Zsolt, a Kereszténydemokrata Néppárt elnöke hangsúlyozta: a KDNP országgyűlési képviselőcsoportja úgy ítéli meg, Magyarország minden tekintetben romokban hever. „A Gyurcsány kormány tönkretette hazánkat, olyan problémákat zúdított az országra, amelyek nem lettek volna, ha a Gyurcsány-kormány nem hozza őket létre. Ma a Gyurcsány-kormány azokkal a problémákkal birkózik, ráadásul sikertelenül, amelyeket egytől-egyig ő maga idézett elő” – tette hozzá.

A pártelnök példaként említette, hogy az ország pénzügyi egyensúlyát az MSZP–SZDSZ kormány borította fel, amely kormánynak első perctől fogva, eleinte Medgyessy Péter tanácsadójaként, majd miniszterelnökként Gyurcsány Ferenc oszlopos tagja volt.

Semjén Zsolt helyzetértékelése szerint Gyurcsány Ferenc gyakorlatilag egyebet sem tesz 2006 óta, mint az általuk 2002-től felborított egyensúlyt próbálja intézkedéseivel helyreállítani, egy olyan gazdaságpolitikával, amellyel tönkretette a magyar gazdaság növekedését. Összehasonlítva helyzetünket a szomszédos országokkal és az Európai Unióhoz velünk egy időben vagy később csatlakozott országokkal azt látjuk, hogy Szlovákia éppúgy, mint Románia gyorsvonat sebességgel húz el Magyarország mellett, és minden egyes hónappal, héttel nő hazánk lemaradása velük szemben – mondta a pártelnök.

„Drámai az államadósság, a mindent elborító korrupció, a kormány hiteltelensége” – jelentette ki Semjén Zsolt. Hozzáfűzte: eltekintve attól, hogy Őszöd óta mindenki fenntartással viseltetik a miniszterelnök szavahihetőségét illetően, Gyurcsány Ferenc és kormánya, s a kormányt adó MSZP az elmúlt esztendőkben közjogilag is hiteltelen lett.

Semjén Zsolt a miniszterelnök legfrissebb programjavaslata kapcsán felidézte, hogy az MSZP-SZDSZ kormány 2005-ben egyszer már elfogadott egy adócsökkentési törvénycsomagot, amit a választások után visszavont, és durva adóemeléseket vezetett be. Mint mondta, reálisan fennáll annak veszélye, hogy Gyurcsány Ferenc most meghirdetett adócsökkentési javaslata ugyanerre a sorsra jut.

A KDNP elnök-frakcióvezetője leszögezte: az ország válságos helyzetben van, Magyarországnak nincs vesztegetni való ideje, minden egyes héttel, minden egyes nappal nő a lemaradásunk versenytársainkhoz képest. Ahhoz, hogy a jelen helyzet megváltozzon, álláspontja szerint határozott gazdaságpolitikai fordulatra van szükség, nemcsak a gazdaságban, de az ellátórendszerekben is, mivel jelenleg az egészségügytől kezdve az oktatásig mindenütt káosz uralkodik.

A kereszténydemokrata politikus kijelentette: azt a fordulatot, amivel ki lehetne vezetni az országot a válságból, csak stabil parlamenti többség, és tényleges társadalmi támogatottság birtokában lehet megtenni. „Tényleges társadalmi többség nélkül nem lehet semmiféle átalakításba belevágni, stabil parlamenti többség nélkül, ha Adenauer feltámadna, még ő sem tudná fellendíteni az országot.”

„Lehet kamarilla politikát folytatni, lehet alkudozni, lehet kilóra megvenni képviselőket”, ezzel lehet némi időt nyerni, ám stabil parlamenti többséghez nem vezet. A stabil többséget ugyanis csak egy dologgal lehet elérni, új választások kiírásával” – hangsúlyozta Semjén Zsolt.

Mint mondta, tisztában van a következő szavai, mondatai súlyával, mégis kimondja: „ez az ország, ettől a parlamenttől már nem várhat semmit. Ettől a parlamenttől már csak azt lehet várni, hogy adja vissza az emberek kezébe a döntés lehetőségét. Mondják meg az emberek, ők hogy látják, döntsenek, mi történjen az országgal” A pártelnök szerint ezzel kapcsolatban a Kereszténydemokrata Néppárt álláspontjáa egyértelmű: az országgyűlés minél előbb oszlassa fel önmagát, és adja vissza a választópolgároknak a döntés jogát.

„Miért kapaszkodik annyira a hatalomba az a garnitúra, amelyik jelenleg országol?” – tette fel a kérdést a kereszténydemokraták elnöke. A KDNP egyetlen reálisan adható választ lát a hatalomhoz való görcsös ragaszkodás hátterében, ez pedig nem más, mint a még megmaradt állami vagyon eltűntetésének szándéka.

Semjén Zsolt felhívta a figyelmet, hogy azok a privatizációs szándékok, amelyeknek tanúi lehetünk mindannyiunk nagyon súlyos következményekkel járnak. Mint mondta: az energiaellátó rendszerek, a vízművek tekintetében Magyarország vízkészletének privatizációs előkészítése zajlik. Úgy fogalmazott: „pontosan tudjuk, hogy a 21. században nagyobb értéknek számít a víz, mint az olaj. Ha most eladják a vízműveket és hazánk így, vagy úgy elveszíti a magyar vízkészlet felett rendelkezését az alapvetően érint minden egyes állampolgárt, korlátozza országunk szuverenitását, és összességében beláthatatlan következményekkel jár jövőnkre nézvést. A KDNP elnöke szerint hasonlóan nyilvánvaló privatizáció szándékok figyelhetők meg az állami erdőket illetően. A kormány különböző trükkökkel, az állami erdészetek ellehetetlenítésével megkezdte az állami erdők privatizációjának előkészítését is.

Semjén Zsolt, a Kereszténydemokrata Néppárt nevében felszólította – a morálisan illegitim, tényleges társadalmi támogatottság nélküli – kormányt, hogy ne privatizáljon, ne kótyavetyélje el az emberek közös tulajdonát, különös tekintettel az energiaellátó rendszerre, az ország vízkészletére és az állami erdőkre!

Egyértelművé tette, hogy a KDNP a végsőkig elszánt, minden parlamenti, minden demokratikus eszközzel meg fogja akadályozni a még meglévő állami vagyon ellopását. „Ha kell, a néphez fordulunk” – jelentette ki.

Semjén Zsolt közölte: „Ha teszik, akkor ez üzenet mindazoknak, akik privatizációs szándékokkal kacérkodnak ezeken e területeken. Ne tegyék, mert a következő kormány vissza fogja venni nemzeti tulajdonba az emberek alapvető ellátását, Magyarország szuverenitását érintő ellátó rendszereket.”

A rendezvény „házigazdája” Hargitai János, a Kereszténydemokrata Néppárt országgyűlési képviselője, a Baranya megyei Közgyűlés elnöke azzal egészítette ki a pártelnök által elmondottakat, hogy a parlament önfeloszlatására csak egységes ellenzéki fellépés esetén nyílik mód és lehetőség, ám tudva, hogy az SZDSZ ezzel kapcsolatban miként gondolkodik, az ország szempontjából a legoptimálisabb forgatókönyv megvalósítására egyelőre nem sok esély látszik.

A képviselő szerint az ősz nagy kérdése a költségvetés bevételi oldalát megteremtő adótörvények, és az ország jövő évi gazdálkodásának kereteit megszabó költségvetési törvény elfogadása, vagy elutasítása lesz.

A KDNP megítélése szerint az ország versenyképességéért az a koncepció, amelyet a sajtóból megismert az ország és amely az MSZP SZDSZ-szel folytatott birkózása során még nyilván módosulni fog, az az esetleges változásokkal együtt sem kecsegtet érdemi lépésekkel. Hozzátette: A KDNP keresztény, konzervatív pártként rendkívül fontosnak tartja, hogy a versenyképesség növelése ne a társadalmi igazságosság rovására menjen végbe. A gazdasági helyzet rendezésével a valós társadalmi szolidaritás eszméje érvényesüljön.

Hargitai János megjegyezte, az, hogy bizonyos kiadási tételekhez nem hajlandó hozzányúlni a miniszterelnök és a szocialista párt „csak látszatszolidaritás”, semmi mást nem szolgál, mint a szocialisták öncélú választási érdekeit.

+

A Kereszténydemokrata Néppárt a pénteki elnökségi ülést követően kezdte meg háromnapos kihelyezett frakcióülését, amelyen értékeli a belpolitikai helyzetet, és számba veszi a hétfőn kezdődő parlamenti ülésszak tennivalóit, a benyújtásra tervezett törvényjavaslatokat.

A péntek délután megkezdett munka a mai napon Pécsett folytatódott, a vidéki frakcióhétvége holnap Kalocsán ér majd véget, ahol a frakció képviselői részt vesznek az érseki Szentmisén, majd találkoznak a Bács-Kiskun megyei közélet vezető személyiségeivel, valamint KDNP helyi politikusaival.

A KDNP a félévente megrendezésre kerülő háromnapos frakcióülését mindig más helyszínen tartja, hogy megismerje egy-egy város, megye, tájegység sajátos problémáit, az ott élők helyzetét, s hogy ezzel is jelezze, a Kereszténydemokrata Néppárt az ország egészét kívánja képviselni a magyar parlamentben.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!