A parlamenti demokrácia nem rekeszthető ki az egyetemekről

A felsőoktatási intézményekben szervezett, legális keretek között folytatható közéleti, politikai tevékenységért emelt szót a négy parlamenti párt ifjúsági szervezete. Rétvári Bence, az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség (IKSZ) elnöke közölte: azt szeretnék ezért, ha a rektori konferencia nem zárkózna el a témában a párbeszédtől. Hozzátette: a politikai vitáknak az egyetemeken is ugyanúgy helye van, mint ahogy a sportnak, szórakozásnak, vallási életnek.

A felsőoktatási intézményekben szervezett, legális keretek között folytatható közéleti, politikai tevékenységért emelt szót a négy parlamenti párt ifjúsági szervezete közös sajtótájékoztatóján. Azt ugyanakkor nem tartanák célszerűnek, ha törvényi szabályozás lenne, ezért kezdeményeztek társadalmi párbeszédet. A rektori konferencia elnöksége októberben egyszer már elutasította a kezdeményezést, a testület keddi ülésén ismét foglalkozik a kérdéssel.

Rétvári Bence, az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség (IKSZ) elnöke kezdeményezésüket indokolva az Ifjúság 2008 kutatást idézte. Eszerint a fiatalok politikai tájékozottsága igen alacsony, és ugyanez igaz a választásokon való részvételi hajlandóságukra. Ezen mindenképpen javítani kell, ez nemcsak a jelenlegi pártok felé jelent bizalomhiányt, hanem az egész politikai rendszer és demokrácia iránt is.

Azt szeretnék ezért, ha a rektori konferencia nem zárkózna el a témában a párbeszédtől. Hozzátette: ahogy a politika iránti érdeklődés megcsappant, úgy a demokráciába vetett hit is. Minden második fiatal elfogadná, ha diktatórikus berendezkedés lenne Magyarországon. Az az álláspontjuk, hogy a parlamenti demokrácia nem rekeszthető ki az egyetemekről, a parlamenti demokratikus intézményeknek, politikai vitáknak az egyetemeken is ugyanúgy helye van, mint ahogy a sportnak, szórakozásnak, vallási életnek – összegezte a kereszténydemokrata politikus. Hangsúlyozta: nem akarnak szervezetten kopogtatócédulákat gyűjteni, vagy választási plakátokkal elárasztani az intézményeket, csak a politika iránt érdeklődő fiataloknak szeretnének ilyen témájú rendezvényeket tartani.

Böröcz László, a Fidelitas operatív elnöke az amerikai példát említette, ahol nem csupán a felsőoktatásban, de a középiskolákban is jelen van a politika. Ez szerinte nem azt jelenti, hogy a középiskolában is jelenjen meg Magyarországon a politika, de a felsőoktatásban szeretnének megoldást találni.

Oroszvári Péter, a Societas ügyvezető elnökhelyettese arról beszélt, hogy az uniós államok többségében a politika formálisan, vagy félformálisan jelen van az oktatásban. Magyarországon nagyon szerteágazó a szabályozás, vagy beengedik az egyes szervezeteket vagy nem, de többségében inkább a tiltás a jellemző, ezért azt szeretnék, ha a szabályozás egységessé válna.

Szabadai Viktor, az SZDSZ–Új Generáció elnöke szerint a rektori konferencia elutasító álláspontja a hallgatás kultúráját kívánja konzerválni és mindez azért képmutató, mert elzárkózik a nyílt és szabad véleménynyilvánítástól.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!