A politikai elit kezdje magán a spórolást!

A politikai elitnek magán kell kezdenie a spórolást – jelentette ki sajtótájékoztatóján Harrach Péter, a Kereszténydemokrata Néppárt képviselőcsoportjának vezetője a pártok támogatásának csökkentéséről szóló javaslat elfogadását értékelve. Egy felelősen gondolkodó párt természetesnek tartja a közös tehervállalást – fűzte hozzá.

A KDNP országgyűlési frakciójának vezetője szerint egy felelősen gondolkodó párt természetesnek tartja a közös tehervállalást. Kiemelte: az államháztartási hiány csökkentése támasztotta azt az igényt, hogy faragják le a kiadásokat.  
    
Harrach Péter hangsúlyozta: a pártok támogatására függetlenségük megőrzése érdekében mindenképpen szükség van, Mint mondta az ország pénzügyi egyensúlyának megtartása miatt szükség van a kiadások csökkentésére, természetes, hogy  a politikai pártok magukon kezdjék a spórolást.
    
A KDNP alelnöke emlékeztetett arra, hogy a miniszterelnök akciótervének 21. pontja tartalmazta a pártok támogatásának 15 százalékos mérséklését. Hozzátette: a pártok támogatását a választási eredmények alapján áprilisban korrigálták, s ezt az összeget csökkentették.
    
A parlament által elfogadott javaslattal a Fidesz 153 millióval, az MSZP 116 millióval, míg a KDNP 38 millió forinttal kap kevesebb juttatást - fejtette ki. Így a Fidesz módosított támogatása 870 millióra, az MSZP-é 656 millióra, a KDNP-é 213 millióra csökkent. A Lehet Más a Politika 123,6 millió, a Jobbik 222 millió forintos támogatást kaphat.
    
Harrach Péter az MTI kérdésére kifejtette: a KDNP-nek a csökkentés miatt kisebb kerete lesz pártszervezésre, új munkatársakat nem nagyon tudnak felvenni, és az ingatlanok működtetésénél is „össze kell húzni a nadrágszíjat”.
    
A kormánypárti politikus úgy értékelte, hogy a parlamenti pártok többsége örömmel fogadta a változtatást, ez a szavazási eredményben is tükröződött.
    
Az Országgyűlés 346 igen, 15 nem szavazattal, egy tartózkodás mellett fogadta el hétfőn a költségvetési törvény a fideszes Lázár János és a kereszténydemokrata Harrach Péter által kezdeményezett módosítását. Négy frakció támogatta az indítványt, nemmel szavaztak az LMP képviselői, a szocialista Kovács Tibor pedig tartózkodott. A képviselők arról is döntöttek, hogy a törvény sürgős kihirdetését kérik a köztársasági elnöktől. A törvény a kihirdetését követő nyolcadik napon lép hatályba. A jogszabály két intézkedést tartalmaz: 15 százalékkal csökkenti az országgyűlési választásokon egy százalékot elért pártok állami támogatását, a kormányhivatalok és a PSZÁF számára pedig összesen 15,7929 milliárd forint befizetését írja elő.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!