A rendőrfőkapitány „hamis tanúbizonyságot tett felebarátai ellen”

Tagadta Budapest rendőrfőkapitánya, hogy a szombati tömegoszlatás alkalmából a Hazatérés templomába szorult tüntetőkkel szemben könnygázt alkalmaztak volna. A szemtanúk máshogy emlékeznek, mint ahogyan arra is, hogy a rendőrség felszólította volna a tömeget a Szabadság téren az oszlatás megkezdése előtt.

A Budapest Szabadság téri Református Egyházközség Presbitériuma Elnöksége nyilatkozatban reagált Tóth Gábor állításaira: szerintük a rendőrfőkapitány „hamis tanúbizonyságot tett felebarátai ellen” . Mint írják, a szeptember 20-án, az este 18 órától kezdődő, a magyargyűlölet áldozataira emlékező istentiszteletük alatt a Hazatérés temploma területén tartózkodókkal szemben – a budapesti rendőrfőkapitány állításaival ellentétben – a rendőrség fenyegetően lépett fel, gyermekekre, nőkre és idősekre való tekintet nélkül egyértelműen megfélemlítő jelleggel, mely intézkedés mintegy egy óra hosszan tartott.

Ez alatt a templomi – fedett és három oldalról zárt – előtérbe könnygázt fújtak be. A templomi előtér lépcsőjén tartózkodók semminemű rendbontást nem követtek el, ennek ellenére a rendőrség illegális tüntetésen való részvétel miatt távozásra szólította fel az egyházközség tulajdonát képező templomlépcsőn menedéket nyert törvénytisztelő állampolgárokat – áll a közleményben.

Az elnökség szerint a rendkívül agresszív hatású gáz a templom zárt légterébe is bejutott, több hívük rosszul lett, s szorult elsősegélyre. A rendőrség törvénytelen fellépése súlyosan megzavarta az istentisztelet rendjét, ezzel is megsértve a magyargyűlölet áldozatainak emlékezetét – írják. Az egyházközség a fentiek alátámasztására fotó-, video-, és hangdokumentációval rendelkezik – állítják. A Fővárosi Ügyészségi Nyomozó Hivatal felé az egyházközséget ért alkotmányos alapjogsértések miatt büntetőfeljelentést tesznek.

A teljes cikk itt elérhető.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!