A székelyföldi autonómiáért szerveznek nagygyűlést

Nagygyűlést szervez a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) szeptember 5-én Székelyudvarhelyen a székelyföldi autonómia érdekében. A szervezet nyílt levelet tett közzé, kérve, hogy minél többen vegyenek részt az eseményen.

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) több mint kétezer önkormányzati képviselője mellett a másik romániai magyar politikai erő, a Magyar Polgári Párt (MPP) polgármestereit és tanácsosait, valamint a román pártok képviselőit és a független elöljárókat is várják a nagygyűlésre.
    
A Krónika című kolozsvári napilap szerdai számában is ismertetett nyílt levélből kiderül, hogy az SZNT erős székelyföldi önkormányzati intézményrendszer létrehozását fogja javasolni a nagygyűlésen. Az SZNT elkötelezettje a Székelyföld autonómiájának, erről törvénytervezetet is benyújtott a parlamentnek, ugyanakkor vállalja a hivatalos, helyi népszavazások kiírását, a székely jelképek következetes használatát, valamint hogy a székelyföldi önkormányzatok valamennyi összehangolt lépését, önszerveződésük minden formáját a Székelyföld autonómiájának rendeli alá.
    
Izsák Balázs, az SZNT elnöke közleményében arra is felkérte a székelyföldi politikai pártokat és szervezeteket, hogy vegyenek részt a nagygyűlésen előterjesztendő dokumentumok előkészítésében.
    
A nagygyűlés megszervezéséről az RMDSZ és a Tőkés László által vezetett Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács által létrehozott Erdélyi Magyar Egyeztető Fórum (EMEF) döntött. A rendezvény megszervezését az ötletgazda SZNT vállalta fel.
    
Az eredetileg tervezett időpont az EP-kampány idejére esett volna, így az RMDSZ kérésére későbbi dátumot kerestek. Június 25-én az EMEF úgy döntött, a gyűlést szeptember 5-én tartják meg Székelyudvarhelyen.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!