A Szentatya üdvözlő levele

XVI. Benedek pápa levélben üdvözölte az Európai Püspöki Konferenciák Tanácsának (CCEE) esztergomi közgyűlését. A katolikus egyházfő a média egyházi használatának fontosságát hangsúlyozta az írásban, amelyet Tarcisio Bertone bíboroson, a Vatikán államtitkárán keresztül juttatott el Erdő Péter bíboroshoz, a CCEE elnökéhez.

A levélben a pápa arra bátorította a papságot a közgyűlés első témája, az egyház és a sajtó kapcsolatának tárgyalása kapcsán, hogy a rendelkezésre álló lehetőségeket minél jobban használják ki Isten igéjének hirdetése céljából.

A Szentatya emlékeztetett arra, hogy júniusban kezdődött és 2009 júliusáig tart a Szent Pál-év, amelynek keretében az egyház arra az apostolra irányítja a figyelmet, aki „az evangélium igazságát széles és változó hallgatóság számára tette hozzáférhetővé”. Ennek üzenete az, hogy a modern korban az új technikai lehetőségeket is használni kell a médiában.

A katolikus egyházfő kitért arra: a média által közvetített evangéliumnak hozzá kell járulnia Isten országának építéséhez itt, a földön. Mint írta, azért imádkozik, hogy a médiában dolgozó emberek „mind jobban tiszteljék az információ igazságát és az ember méltóságát”.
Az Európai Püspöki Konferenciák Tanácsának közgyűlése kedden kezdődött meg Esztergomban. A négynapos tanácskozáson a katolikus egyház és a média kapcsolata mellett szó lesz bioetikai kérdésekről, az eutanázia által felvetett problémákról, valamint a vallásoktatás európai helyzetéről is.

Szeptember 30-án ünnepi szentmisével kezdődött meg az Európai Püspöki Konferenciák Tanácsának (CCEE) közgyűlése Esztergomban. A szentmisét követő megnyitó ülésen Erdő Péter bíboros köszöntötte a közgyűlés résztvevőit.

A közgyűlésen Egyház és média az igazság közös szolgálatában címmel folytatnak megbeszéléseket többek között az egyház és a média, párbeszéd katolikusok és ortodoxok, keresztények és muzulmánok között, az afrikai, latin-amerikai és közel-keleti egyházzal való együttműködés, az európai intézmények működése témákról.

Az ünnepi megnyitó szentmisét Christoph Schönborn bíboros, bécsi érsek mutatta be a tanács tagjaival közösen.

A szentmisét követő megnyitó ülésen Erdő Péter bíboros köszöntötte a közgyűlés résztvevőit. A bíboros bevezető beszédének három fő gondolata volt: a kereszténygyűlölet minden fajtájának elítélése, az aggasztó világgazdasági helyzet és a püspökök bátorítása.

A közgyűlés fő témájához – Egyház és média – kapcsolódva a bíboros elítélte a keresztényellenesség minden formáját, különösen azokat az alattomos formákat, amelyeket a média rágalmazással, becsületsértéssel, félretájékoztatással és szenzáció hajhászással terjeszt. Erdő Péter a média felelősségvállalásának szükségességét hangsúlyozta.

Az Egyház részéről pedig szükséges, hogy olyan szakemberek képzésébe fektessen be, akik kritikai képességeikkel fel tudják venni a harcot a médiával és hozzájárulhatnak ahhoz, hogy a tömegtájékoztatás az Egyházról hiteles képet, nem pedig egy álarcot közvetítsen.

A CCEE 1971-ben tartotta alakuló közgyűlését Rómában, jelenleg 34 püspöki konferenciát fog össze. A szervezetet 2006 óta vezeti Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!