A szocialisták csak mélyítik a válságot

A Kereszténydemokrata Néppárt szerint a szocialisták növelik a válságot és az emberek terheit, valamint a legújabb kampányfüzetükben ígért plusz másfél havi fizetés az adókedvezmények megszűnése, illetve egyes adók emelkedése miatt eltűnik majd. Rétvári Bence, a párt országgyűlési képviselője sajtótájékoztatóján azt mondta: bár legújabb kampányfüzetükben a szocialisták azt állítják, megmentették az országot a gazdasági válságtól, épp hogy mélyítik azt. Fülöp Attila, az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség gazdasági munkacsoportjának vezetője közölte: az MSZP az adóátrendezés révén nem a kisjövedelműeket támogatja, hanem a magasabb keresetű munkavállalókat, azaz a kisjövedelműeknek sokkal rosszab lesz a helyzetük.

A Kereszténydemokrata Néppárt szerint a szocialisták növelik a válságot és az emberek terheit, valamint a legújabb kampányfüzetükben ígért plusz másfél havi fizetés az adókedvezmények megszűnése, illetve egyes adók emelkedése miatt eltűnik majd. Rétvári Bence, a párt országgyűlési képviselője sajtótájékoztatóján azt mondta: bár legújabb kampányfüzetükben – amely idézőjelesen hemzseg a sajtóhibáktól – a szocialisták azt állítják, megmentették az országot a gazdasági válságtól, épp hogy mélyítik azt.

Mint mondta: nem csak mi mondunk ellent ezeknek az állításoknak, hanem maga Oszkó Péter is, aki még egy 2009. augusztusi nyilatkozatában (Oszkó Péter, Piac&Profit, 2009/7) is azt elemezte, hogy a 2010. évi adóváltozások a magánszemélyeknél csak átrendezések, több nem marad a zsebükben, az alacsony keresetűekről például azt mondta, hogy ők nagyjából az áfaemelésnek vannak kitéve, de kapnak valamennyi személyi jövedelemadó-csökkentést, mely kettő kompenzálhatja egymást. Ezzel szemben az MSZP álláspontja ebben a füzetben az, hogy a munkavállalók a megszorítások ellenére is jobban járnak jövőre.

Rétvári Bence szólt még arról is, hogy a távhő áfájának csökkentéséről szóló ellenzéki javaslat leszavazásával 40-50 ezer forintot vesznek ki a családok zsebéből. Kiderült az igazság a krízisalapról is, a szocialisták váltig tagadták, hogy kampányeszköz lenne, most pedig saját választási kampánykiadványukban tüntetik fel, hogyan lehet támogatásokat igényelni.

Fülöp Attila, az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség gazdasági munkacsoportjának vezetője közölte: a kampányfüzetben feltüntetett 140.990 forintos havi nettó átlagfizetéssel számolva, az ígért másfél havi plusz eltűnik, illetve ezer forinttal kevesebbet vihetnek majd haza az emberek.

Szólt az Áfa kulcs 20%-ról 25%-ra emeléséről, ami miatt 4.2%-kal emelkednek a kiadások, azaz egy 140.990 forintos nettó átlagfizetés esetén ez közel 5.800 forintos többletkiadást jelent. Mint mondta: megadóztatták a természetbeni juttatásokat is, 25%-os SZJA fogja terhelni ezeket (étkezési jegy, üdülési csekk, utazási támogatás, önkéntes pénztárak), a füzet viszont egyáltalán nem említi meg őket.
 
Fülöp Attila közölte: megszüntették az adókedvezmények jelentős körét is, azaz 2010-től nem jár adókedvezmény a tandíjak után, a háztartással kapcsolatos költségek után, a befizetett közcélú adományok, de még az élet- és nyugdíjbiztosítások után sem, csak ez utóbbiak eltörlése 800 ezer embert érint. Ráadásul bevezették a vagyonadót, amellyel jövőre szembesül először az adófizető, feltéve, hogy az Alkotmánybíróság nem semmisíti meg a törvényt.

A szakpolitikus leszögezte: az MSZP az adóátrendezés révén nem a kisjövedelműeket támogatja, hanem a magasabb keresetű munkavállalókat, azaz a kisjövedelműeknek sokkal rosszab lesz a helyzetük.

Fülöp Attila szerint a kormány úgy támogatja a családokat, hogy a GYES-re való jogosultság idejét 2 évben maximálta, a családi pótlékot befagyasztotta, sőt 2009 szeptember 1-től adóalapot növelő tétellé minősítette, továbbá egyhangúlag támogatta a 13. havi nyugdíj megvonását. Hozzátette: az MSZP a munka becsületének helyreállítását a közmunkaprogram népszerűsítésében látja, miközben a munkanélküliségi ráta 10,5%-ra emelkedett. 

+

Az MSZP legújabb kampányfüzetében azt állítja, hogy megmentették Magyarországot a gazdasági világválságtól, hogy megvédték a hagyományos baloldali értékeket, vigyáztak a családoknak, gyerekeknek és időskorúaknak védelmet nyújtó szociális intézményekre, hogy visszaállították a munka becsületét, valamint, hogy jövőre minden ember zsebében másfél havi fizetéssel több marad. Mindez nem igaz  – olvasható a kereszténydemokrata politikusok által kiadott háttéranyagban. Az MSZP az elmúlt 8 évben nem megmentette, hanem az államcsőd közelébe sodorta az országot, az általa baloldalinak vélt értékek mentén a családokkal, gyermekekkel és a nyugdíjasokkal igyekszik megfizettetni hibás döntéseinek az árát, a munkahelyteremtés helyett a munkanélküliséget támogatja.

A kampányfüzet egyszerű áttekintése alapján akár azt is gondolhatnánk, hogy az országot virágzó gazdasági állapotban érte a gazdasági világválság, és pusztán az kényszerített mindnyájunkat súlyos lemondásokra. Mindez azonban ismételten nem igaz. A Medgyessy-Gyurcsány-Bajnai kormányok elhibázott politikai és gazdasági döntéseinek eredményeként került az ország 2008. októberére az államcsőd közelébe, amely államcsőd veszélyét tovább növelte a gazdasági világválság Magyarországra történő begyűrűzése.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!