A többség Orbán Viktor mögött áll

Megszerezné a kétharmados többséget a parlamentben a Fidesz–KDNP-frakciószövetség, ha most tartanák a választásokat – derül ki a Nézőpont Intézet legfrissebb felméréséből, amelyet a Heti Válasz számára készített. A megkérdezettek 42 százaléka Orbán Viktort választaná miniszterelnöknek, míg Mesterházyt csak 7 százalék – teszik hozzá.

A Fidesz támogatottsága 42 százalék volt február harmadik hetében. Január óta a bizonytalanok javára enyhén zsugorodott (47-ről 42 százalékra). Mindez arra figyelmeztet, hogy a polgári oldal határán nagy a jövés-menés, a pillanatnyi hangulattól függ, hány támogatójából lesz valóban szavazó. Január óta sem az MSZP (11 százalék), sem a Jobbik (9 százalék) támogatottsága nem változott érdemben az aktív, részvételüket biztosra ígérő szavazók körében, küzdelmük a második helyért folytatódik. Mivel az aktív szavazók harmada (34 százaléka) bizonytalan vagy titkolja pártszimpátiáját, a Nézőpont Intézet egyes pártok identitásképző személyeire vagy programpontjaira rákérdezve próbálja meghatározni az ő lehetséges választásukat. Az így számított potenciális, maximálisan elérhető szavazótábor sem mutat érdemi elmozdulást: a szocialisták legfeljebb 22, a szélsőjobboldal legfeljebb 18 százalékot szerezhet az intézet számításai szerint, míg a Fidesz 50 százalékot.

Orbánt választanák a legtöbben

Bajnai Gordon posztjáért, nagyrészt hónapok óta változatlan erőviszonyok mellett, mások küzdenek: tízből négyen (42 százalék) most is Orbán Viktort választanák miniszterelnöknek. Bokros Lajos viszont jelentősen vesztett vonzerejéből. Míg az év elején még a megkérdezettek 15 százaléka kívánta őt Bajnai utódjának, ma már csak 10 százalékuk tart ki mellette. Mesterházy Attilát 7 százalék választaná.

Meglehet a kétharmad

Az egyéni jelöltre és a pártlistákra leadott szavazatok alapján lehet csak pontosan kiszámolni a következő Országgyűlés pontos összetételét. Néha igen kevés szavazaton is múlhat egy-egy mandátum és a biztos parlamenti többség. A januári modellparlament módszertanával februárban is kiszámolta a Nézőpont Intézet a potenciális szavazótáborok alapján a várható erőviszonyokat. A magyar mandátumszámítási rendszer bonyolultsága miatt a Fidesz gyengülése egyelőre „csak” 3 mandátum elvesztésével járt (264 fő), míg az MDF-nek zsugorodása miatt (potenciális tábora 8-ról 5 százalékra csökkent) nyolc mandátumról kellett lemondania (11 fő). Utóbbiakon az MSZP (60 fő) és a Jobbik (51 fő) osztozott. Így törékenyen, de a Fidesznek még mindig meglehet a kétharmada.

További részletek a Nézőpont Intézet honlapján

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!