A vajdasági magyarok munkájának eredménye a nemzeti tanácsokról szóló törvény

Két szempontból is fontos a vajdasági magyarok szervezete. Egyrészt, nagy szerepük van abban, hogy Szerbiában elfogadták a nemzeti tanácsokról szóló törvényt, másrészt fontosak, mint az Európai Néppárt tagjai – mondta Orbán Viktor, miután megbeszélést folytatott Pásztor Istvánnal, a Vajdasági Magyar Szövetség elnökével.

A találkozó apropóját – mint arról Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke beszámolt – az adta, hogy a Fidesz elnöke holnap találkozni fog Borisz Tadics szerb államfővel. Elmondta, Orbán Viktort egyrészt a nemzeti tanácsokról szóló törvény pillanatnyi állásáról tájékoztatta, másrészt a vajdasági statútum aktuális helyzetéről.

A vajdasági magyarok hosszú évek kitartó munkájának eredménye, hogy a nemzeti tanácsokról szóló törvényt elfogadta a belgrádi parlament – hangsúlyozta a Fidesz elnöke. Ez a jogszabály nemcsak Magyarországon érdemelne nagyobb figyelmet, hanem egész Európában, ugyanis az emberi jogokat és a közösségek jogát tiszteletben tartó európai hagyományokat folytatja. A délvidéken élő kisebbségeknek lehetőséget ad arra, hogy saját érdekeiket megszervezzék és képviseljék.

A vajdasági magyarok közösségét és szervezetét ugyanakkor egy másik, az Európai Néppárt szempontjából is értékesnek kell tekinteni – tette hozzá Orbán Viktor. Ennek oka, hogy Szerbiából a Vajdasági Magyar Szövetség az egyetlen, amely az Európai Néppárthoz kapcsolódik. Így alkalmasak partneri kapcsolatok kialakítására.

A polgári párt elnöke arra az újságírói kérdésre válaszul, amely az edelényi polgármester, Molnár Oszkár kijelentését vetette fel, hangsúlyozta, a Fidesz a törvényes rend és a jog pártja, azaz tiszteletben tartják az emberi jogokat, és megbecsülnek minden közösséget, aki Magyarországon él. A közösségekhez tartozó magyar polgárokat tetteik alapján ítélik meg és nem származása szerint. Hozzáfűzte, minden állampolgár számíthat a Fidesz védelmére, ha úgy érzi, hogy a neki kijáró megbecsülést vagy tiszteletet nem kapta volna meg, vagy azt bármi veszélyeztetné.

Arra a felvetésre, amely a polgármester képviselőjelöltségére vonatkozott, Orbán Viktor közölte, a jelölté váláshoz elsősorban a választókerületben élő fideszeseknek a támogatását kell bírni. Amennyiben ez megvan, utána következik csak a párt elnöke. Megjegyezte, álláspontját az edelényiek döntése után alakítja majd ki.

A kisebb parlamenttel kapcsolatos újságírói kérdésre a pártelnök elmondta, a magyar politikai osztállyal egyrészt minőségi problémák vannak, amelyet személycserékkel lehet megoldani a választások révén. A másik gond mennyiségi. Ma a közösség életét a politikában nehéz ésszerűen szervezni, mert alkalmatlanok erre az intézmények. Ezért, igazítani kell például a parlament létszámán, amely célkitűzés érvényes a megyei, területi, valamint a legalsóbb szintű települési önkormányzatokra is. Az irány a csökkentés, amely mellett a Fidesz leendő parlamenti képviselői elkötelezettek lesznek – húzta alá.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!