A várossá nyilvánítás jubileumát ünnepelték Lentiben

A várossá nyilvánítás harmincadik évfordulóját ünnepelték szombaton Lentiben, melynek polgármestere a kereszténydemokrata országgyűlési képviselő Nógrádi László. A tiszteletbeli polgári címmel most kitüntetett Tőkés László királyhágó-melléki református püspök beszédében kiemelte: az általa most átvett tiszteletbeli polgári címet a szomorú, gyászos emlékű 2004-es népszavazás ellensúlyozásaként alapították Lentiben.

Az eseménysorozat ökumenikus istentisztelettel kezdődött, amelyen Tőkés László hirdetett igét. Hallgatóságát arra emlékeztette, hogy húsz évvel ezelőtt, a rendszerváltás kezdetekor évtizedes hallgatás korlátait kellett áttörni, a mélységből kellett felemelkedni a kommunista elnyomás után. A berlini fal és a vasfüggöny lebontása mellett azonban a trianoni múltra is emlékezni kell - hangoztatta a református püspök. Megemlítette a 2004-es magyarországi népszavazást is, amely szerinte félig-meddig újra szentesítette a trianoni döntéseket. Hozzátette, hogy az általa most átvett tiszteletbeli polgári címet éppen a szomorú, gyászos emlékű népszavazás ellensúlyozásaként alapították Lentiben.
    
A jubileumi rendezvényen Kovács Árpád, az Állami Számvevőszék elnöke a város múltját felidézve emlékeztette a résztvevőket, hogy Lentit 800 éve említették először, az 1300-as évek végén pedig már mezővárosként tartották nyilván. A török korban elnéptelenedett a vidék, majd a trianoni döntés után megszakadtak a város és a szomszédos Lendva közötti, addig szoros kapcsolatok is. Ünnepi beszédében kitért arra is, hogy a ma már Murániának hívott térségben, az Európai Unió határokat feloldó keretei között ismét az együttműködést építik az itt élők.

+

2009. január 10-én került sor a Város Napja alkalmából tartandó ünnepségre Lentiben. Az esti 18 órás szentmisét követően könnyűzenei műsorokkal várták a város lakóit a Templomkertben.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!