A védelem időszaka következik

A kormánypártok azt javasolják, hogy az Országgyűlés ne húsvéthétfőn, hanem április 18-án fogadja el az új alkotmányt – mondta Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője a Fidesz és a KDNP háromnapos közös tanácskozásának zárónapján Siófokon.  A kormánypárti képviselők a védelem időszakának fogják tekinteni a következő hat hónapot – jelentette ki Lázár János. A Fidesz frakcióvezetője közölte: képviselőtársai számára az jelenti majd a fő kihívást a következő fél évben, hogyan tudnak a közszolgáltatókkal, a bankokkal szemben védelmet biztosítani az emberek számára. A Fidesz frakcióvezetője szerint ha április 15-ig nem találnak más megoldást, fenn kell tartani a kilakoltatási moratóriumot.

A kormánypártok azt javasolják, hogy az Országgyűlés ne húsvéthétfőn, hanem április 18-án fogadja el az új alkotmányt – mondta Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője a Fidesz és a KDNP háromnapos közös tanácskozásának zárónapján Siófokon. Kiemelte: legkésőbb március 15-ig a képviselőcsoportok és a független képviselők saját normaszöveget nyújthatnak be. Mint mondta: nem a kormány írja az alkotmányt, a parlament fogja az új alaptörvényt megszövegezni. Hozzátette: az ellenzéki pártokon múlik, részt kívánnak-e venni az alkotmányozásban. A határon túli magyarok állampolgárságával kapcsolatban elmondta: arra jutottak, az alkotmányban az elvnek meg kell jelennie, de hogy ez pontosan mit jelent a határon túli magyarok számára, azt a kapcsolódó sarkalatos törvényben, a választójogi törvényben kívánják rendezni.

A kormánypárti képviselők a védelem időszakának fogják tekinteni a következő hat hónapot – jelentette ki Lázár János Siófokon. A Fidesz frakcióvezetője közölte: képviselőtársai számára az jelenti majd a fő kihívást a következő fél évben, hogyan tudnak a közszolgáltatókkal, a bankokkal szemben védelmet biztosítani az emberek számára. Meg kell védeni az állampolgárokat az áram- és gázdíjak emelkedésétől, valamint a banki szolgáltatási díjak növekedésétől. Ennek érdekében három monitoring bizottságot hoz létre a frakció: az egyik az emberek jövedelememelkedését vizsgálja majd, a másik kettő pedig a közszolgáltató cégek politikáját, valamint a banki szolgáltatások díjainak emelkedését.

A Fidesz frakcióvezetője szerint ha április 15-ig nem találnak más megoldást, fenn kell tartani a kilakoltatási moratóriumot. Ugyanakkor hangsúlyozta: személyes véleménye szerint egy globális kilakoltatási moratóriumnak az lehet a következménye, hogy az sem fizet, aki megtehetné, bedőlt hiteleseket viszont nem szabad kilakoltatni - tette hozzá. A politikus arról is szólt, nem tartja valószínűnek a gazdasági csomag csúszását.

Újra megkezdi a kormány a kát-rendszer (kötelező  átvételi rendszer) felülvizsgálatát – közölte Lázár János. Hozzátette, Orbán Viktor miniszterelnök három héten belül tájékoztatja majd a kormánypárti képviselőcsoportot arról, mire jutott a kabinet. A cél a kát-rendszer minél hamarabbi megszüntetése és az, hogy a távhődíjak ne emelkedhessenek tovább.

A Fidesz-KDNP tanácskozása után Lázár János bejelentette: változások lesznek a parlamenti bizottságok vezetésében. Az önkormányzatit ezentúl Láng Zsolt (Fidesz), az egészségügyit pedig Kovács József (Fidesz) vezeti majd. A nemzetbiztonsági bizottság alelnöki tisztségére a fideszes Gulyás Gergelyt jelölik, és tagja lesz várhatóan a testületnek a fideszes Kocsis Máté is. Beszámolt arról is a frakcióvezető, hogy a Duna-stratégiával összefüggésben a Fidesz-KDNP eldöntötte: nem támogatja azt, hogy a Dunán bármilyen erőmű létesüljön.

A tanácskozáson hosszú szakmai konzultáció folyt oktatási és egészségügyi kérdésekben: meghallgatták Hoffmann Rózsa (KDNP) oktatási és Szócska Miklós egészségügyi. Az oktatási vitában szóba került a kisiskolák ügye, a pedagógus-életpályamodell, az oktatási rendszer minősége, szakképzés, felsőoktatási törvény, valamint az egyetemi autonómia. - Azt gondolom, Hoffmann államtitkár asszony számára is kellő tanulsággal szolgált képviselőtársaim alapvetően támogató véleménye és a miniszterelnök számára is - mondta Lázár János.

Mint mondta: a tanácskozáson kőbe vésték a magzat védelméről szóló törvényt. Megegyeztek abban, hogy a ma hatályban lévő törvényt nem kívánják megváltoztatni, vagy szigorítani, de annak minden pontját be kívánják tartatni. Példaként említette az iskolákban való kellő tájékoztatást, ami ma nem érvényesül megfelelően. Kitért arra is, hogy magzati élettel és a házassággal kapcsolatban született korábbi alkotmánybírósági döntések a társadalom életét hosszú távon meghatározzák, ezt tiszteletben tartják és lezárt kérdésnek tekintik.
   
Arra az újságírói felvetésre, hogy a KDNP ultimátumot adott-e a Fidesznek, mint arról a hírek szóltak, úgy válaszolt: élénk, elég erős konzultáció zajlott az alkotmányozás kérdésében. Hozzátette: a KDNP-vel meg fognak egyezni minden vitás kérdésben. Leszögezte: olyan, hogy a parlamenti vitában nem világos a pártszövetség álláspontja, nem fordulhat elő.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!