Adógúzsba köti a kormány a vállalkozásokat

A Kereszténydemokrata Néppárt felszólítja a kormányt, hogy azonnal vonja vissza a napi standolást kötelezővé tevő jogszabályt – jelentette ki Móring József Attila, a párt országgyűlési képviselője mai sajtótájékoztatóján. Ha a kormány nem képes segíteni a vállalkozókat, akkor legalább sanyargatásukat fejezze be! – mondta a politikus.

Az adókkal és járulékokkal agyonnyomorított vállalkozókat február 1-jétől újabb intézkedéssel, a kötelező standolással akarja terhelni a kormány. A 2004-ben egyszer már megbukott rendelkezést az adócsomagba bújtatva csempészte vissza a kabinet, a standolási kötelezettség annak idején másfél hónapig borzolta a vendéglátosók idegeit – mondta a kereszténydemokrata politikus.

A Pénzügyminisztérium szerint a napi standolás, a készletforgalom rögzítésének kötelezettsége elejét veszi az adózást elkerülő, illegálisan előállított jövedéki termékek forgalmazásának – idézte a szaktárca indoklását a képviselő. A KDNP országgyűlési képviselője szerint ez egyáltalán nem igaz, hiszen az értékesítés a beszerzési és értékesítési bizonylatok alapján pontosan ellenőrizhető.

Móring József Attila véleménye szerint ez egy teljesen felesleges, értelmetlen és bizonyította rossz a szabályozás, felhívta a figyelmet arra, hogy a vállalkozóknak a törvényben elrendelt napi standoláshoz még nyomtatvány sem áll a vállalkozók rendelkezésérere, mindenkinek magának kell azt előállítania és január 31-éig a Vám és Pénzügyőrséggel hitelesíttetni. Amennyiben e kötelezettségének nem tesz eleget, úgy az egyéni vállalkozó 300-, a társas vállalkozót 600 ezer forintra büntethető.

A politikus szerint egyes becslések szerint az intézkedés maximum 5-10 milliárd bevételt hozhatna a költségvetésnek, kérdés, megéri-e ekkora bevétel érdekében munkahelyeket, vállalkozások működését veszélyeztetni.

A Balaton déli partján élő politikus emlékeztetett arra, hogy a térségben az elmúlt esztendőben 30-40 százalékkal esett vissza a vendégforgalom, a kivételesen magas adó-, és járulékterhek miatt megtizedelődött az alkalmazotti létszám. Nyilvánvaló, hogy plusz feladatot képtelenek elvégezni a vendéglátósok, a szabály betartása ugyanis nemcsak anyagi terheken kívül, munkajogilag aggályos helyzeteket teremt – jegyezte meg. Egy végig dolgozott éjszaka után szinte kódolva van a tévedés lehetősége, amely büntetést vonhat maga után– fűzte hozzá.

Európában sehol nincs napi standolást előíró szabályozás, többen úgy gondolják, a szeszlobbi nyomására rendelte el a magyar kormány. A betarthatatlan szabály a szakma teljes megkerülésével született, ez lenne az a híres, a kormány által naponta kommunikált párbeszéd? – tette fel a kérdést a képviselő.

Móring József Attila kitért arra is, hogy a jelenlegi kormány nagyon sokat beszél a turizmus fontosságáról, e nemzetgazdasági ág fejlesztéséről, de a tapasztalat azt mutatja, hogy rendre e céllal ellentétes döntéseket, intézkedéseket hoz.
 
„Meddig sanyargatja a kormány a vállalkozókat? Miért abból indul ki, hogy minden vállalkozó csaló gazember?” – kérdezte az ellenzéki politikus. Ha a kormány nem képes segíteni a vállalkozókat, akkor legalább sanyargatásukat fejezze be! – közölte Móring József Attila.

Mint mondta: a Kereszténydemokrata Néppárt szolidáris az intézkedés ellen tiltakozó több ezer vállalkozóval, felszólítja a kormányt, hogy azonnal vonja vissza a napi standolást kötelezővé tevő jogszabályt, a vám- és pénzügyőrséget pedig arra szólítják fel, hogy amíg hatályban lesz ez az értelmetlen jogszabály, ne végezzenek ellenőrzéseket a vendéglátó-ipari egységekben, és főleg ne büntessék a vállalkozókat.

 A KDNP támogatja a szocialista Ujhelyi István módosító indítványát, amely a standolás, a napi készletforgalom rögzítésének megszüntetését javasolja, de annak sürgős tárgyalását kéri a parlamenttől – közölte az ellenzéki politikus.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!