Aggályos passzus a választási kódexben

Nyílt levélben fordult a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájához (HÖOK) a hétvégén elfogadott hallgatói választási kódex ügyében az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség. A szervezet aggályosnak tartja, hogy hallgatói önkormányzatok képviselői nem lehetnek tagjai politikai pártoknak vagy azok ifjúsági szervezeteinek.

NYÍLT LEVÉL

Gulyás Tibor

elnök

Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája

Tisztelt Elnök Úr! Kedves Tibor!

A sajtóból értesültünk, hogy szombati közgyűlésén a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) egy etikai chartát és választási kódexet fogadott el. Mint Elnök Úr is tudja, számunkra, az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség (IKSZ) számára kiemelten fontos a hallgatói önkormányzatok átlátathatósága és helyzete, illetve az egyetemi politizálás, többször felszólaltunk a témában és a HÖK rendszer átalakításához javaslatot is jutattunk el Önökhöz. Végignézve a HÖOK új Választási Kódexét sok előremutató, helyes dolgot tartalmaz, melyekkel mélyen egyetértünk, támogatjuk. Ilyen például az erősebb belső fellépés a visszaélésekkel szemben, a maximum egyszeri újraválasztás, az elektronikus szavazás lehetőségének megvizsgálása, a passzív hallgatók választójogának szüneteltetése. Az IKSZ egy átlátható, hatékony és a hallgatók érdekeit jól képviselő HÖK-rendszerben érdekelt, a fenti javaslatok és rendelkezések ezt a cél szolgálják.

Ugyanakkor azt gondoljuk, hogy 25 évvel a rendszerváltás után nem az egyetemi közélet és politizálás ellen, hanem a mellett kellene szabályokat alkotni.

A HÖOK által elfogadott és május 8-án hatályba lépő választási kódexben a következő szerepel:

„A hallgatói önkormányzatok és a részönkormányzatok tisztségviselői, hallgatói képviselői nem lehetnek tagjai politikai pártnak, politikai párt ifjúsági szervezetének, politikai párt ifjúsági tagozatának, szakszervezetnek, szakszervezet ifjúsági szervezetének, szakszervezet ifjúsági tagozatának.” (Választási Kódex, 1.§ (5) bekezdés )

Több szempontból is aggályosnak találjuk a fenti rendelkezést, hiszen ez azt jelenti, hogy például olyan hallgató, aki tagja az IKSZ-nek, nem indulhat el a HÖK választáson, így hiába akar az egyetemi közélet alakítója, aktív részese lenni. A felsőoktatási törvény szerint minden hallgató rendelkezik aktív és passzív választójoggal („A hallgatói önkormányzatnak - a 63. §-ban meghatározott kivétellel - minden hallgató tagja, választó és választható.” 2011. évi CCIV. törvény a nemzeti felsőoktatásról 60. § (1) bekezdés).

Ezen kívül felmerül a kérdés, hogy mindenkit nyilatkozatni fognak-e párt- és ifjúsági szervezeti tagságáról, amit nyilvántartanak a tanulmányi ideje alatt vagy tovább. Itt már Alaptörvénybe ütköző problémák is felmerülhetnek. Kérjük Elnök Urat, hogy vizsgálják meg a fenti rendelkezést és tegyék meg a szükséges lépéseket a diszkrimináció elkerüléséért.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!