Aki otthon marad, magán sem tud segíteni

A miniszterelnök szerint a vasárnapi választás után Budapest szellemi és lelki értelemben is ismét az ország fővárosa lehet. Tarlós Istvánnak azt tanácsolta, „ne vacakoljon”, ha megválasztják, azonnal kezdjen hozzá Budapest átalakításához. Tarlós István szerint Budapesten akkor lehetnek gyors változások, ha a kormánypártok a Fővárosi Közgyűlésben is többséget szereznek.

Orbán Viktor szombaton a főváros XVII. kerületében tartott sajtótájékoztatóján felidézte: „Húsz éven keresztül igazából csak panaszkodtunk, hogy az ország fővárosa hogy néz ki, milyen a vezetése (...), hogy amikor polgári kormánya van az országnak, akkor Budapest egyfajta ellenzéki tűzfészek”.

Azonban – folytatta – „ha nem hibázzuk el vasárnap a ránk váró döntést, akkor Budapest szellemi és lelki értelemben is ismét Magyarország fővárosa lehet, nemcsak közigazgatásilag, hanem politikai értelemben is, és bátran mondhatjuk bárhol vidéken, hogy emberek, azt kell csinálni, mint Pesten, úgy kell változtatni, mint Pesten”. Óriási fejlődési lehetőség van a főváros előtt – hangsúlyozta a miniszterelnök, akit a rákoskeresztúri városközpontban több tucat szimpatizáns fogadott az egykori buszpályaudvar helyén épülő új köztéren.

A tájékoztatón jelen lévő Tarlós Istvánnak, a Fidesz–KDNP főpolgármester-jelöltjének Orbán Viktor azt tanácsolta, „ne vacakoljon”, ha megválasztják, azonnal és lendületesen kezdjen hozzá Budapest átalakításához, ugyanis nincs elvesztegetni való idő, mert a fővárost meg kell újítani, a romokat el kell takarítani, a fejlődés előtti akadályokat pedig félre kell tolni az útból. A feladat nem bonyolult, csak nagyon nehéz – tette hozzá a kormányfő, azt kívánva Tarlós Istvánéknak, hogy döntsék le a tabukat, csökkentsék a bürokráciát a közpénzeknél, a budapesti közlekedésben pedig tegyenek rendet. Megjegyezte, szeretné utoljára főpolgármester-jelöltként köszönteni Tarlós Istvánt, „és ha a Jóisten megsegít bennünket, akkor talán vasárnap este már” főpolgármester úrnak szólíthatja.

Aki otthon marad, nem tud bennünket segíteni, sőt saját magán sem tud segíteni – üzente a kormányfő a budapestieknek. Hozzátette: más a változás reményében szavazni, „és más, amikor megindult a változás, ráütni a pecsétet, hogy na, ezt akartuk”. Mint mondta, áprilisban az emberek a szocialista kormány ellen szavaztak, míg vasárnap az új kormány teljesítményéről véleményt mondva valami mellett voksolhatnak. Szerinte ezért „legalább olyan fontos dolog van készülőben”, mint tavasszal. „Ha most sok szavazatot kapunk, abban az esetben fel tudjuk gyorsítani a munkát, és sok évet spórolhatunk meg Magyarországnak. Ha nem ez lesz, a kormány működése is lelassul, és éveket vesztegethetünk el” – jelentette ki Orbán Viktor, majd arra kérte a választókat, tegyenek hitet a változás mellett.

Tarlós István, a Fidesz–KDNP főpolgármester-jelöltje szombaton Rákoskeresztúron – Orbán Viktor miniszterelnök és Riz Levente XVII. kerületi polgármester társaságában – azt mondta: aki gyors változást akar, gondoljon arra, hogy az új budapesti vezetés akkor tud igazán együttműködni, gyors egyeztetést folytatni a kormánnyal, ha a Fővárosi Közgyűlésben is a kormánypártok vannak többségben. Hozzátette: tizenkét éven át vezette kisebbségből Óbudát, így van ebbéli tapasztalata, a főváros számára azonban most rendkívül fontos, hogy stabil közgyűlési többség alakuljon ki. „Gyors haladás, nem vacakolás akkor lesz, ha a közgyűlés összetétele ezt lehetővé teszi” – mondta.

A terveiről szólva Tarlós István kifejtette: működési stabilitást, torzók helyett befejezett fejlesztéseket szeretnének Budapesten, biztonságot akarnak adni az embereknek, talpra állítanák a BKV-t, a kötött pályás közlekedés fejlesztésével és P+R parkolók létesítésével pedig megteremtenék a Belváros autómentességének feltételeit.

A főpolgármester-jelölt beszélt arról is, mit nem szeretnének. „Nem szeretnénk bezárni a kórházakat, nem szeretnénk állandóan hazudni az embereknek, nem szeretnénk az ellenzéket semmibe venni, majd azt mondani, hogy ő akarja eltörölni a demokráciát. Nem szeretnénk szabadságon a szabadrablást érteni, nem szeretnénk a közpénzeket úgy kezelni, ahogy az utóbbi tizenöt évben ez megtörtént. Nem szeretnénk a hajléktalanok szabadságán azt érteni, hogy ott és úgy halnak meg az utcán, ahogy csak akarnak, helyette szeretnénk velük emberségesen bánni” – sorolta. Tarlós István hozzátette: olyan szoros együttműködésben akar dolgozni a kormánnyal, amilyenre nem volt példa az elmúlt húsz évben.

Riz Levente, a Fidesz–KDNP XVII. kerületi polgármesterjelöltje – a városrész jelenlegi vezetője – a sajtótájékoztatón emlékeztetett, a XVII. a legnagyobb kerület Budapesten. „2006-ig nem sok jó történt velünk. Itt kommunista vagy szocialista, liberális vezetők voltak. 2006-ban jött először a változás lehetősége” – mondta, felidézve, hogy korábban rá is ragadt a kerületre egy pejoratív elnevezés, a „Rákosborzasztó”, amelyet nagyon szégyelltek, és amin változtatni akartak.

Az elmúlt négy évben – folytatta – a korábbi nullához képest 4,4 milliárd forint európai uniós és magyarországi pályázati támogatást nyertek, amelyből beindították, fellendítették a kerületet. Példaként említette, hogy a tájékoztató helyszínéül szolgáló területen két évvel ezelőtt még egy buszpályaudvar volt, most pedig közösségi tér épül. „Nagy lehetőség előtt állunk: nagy lehetőség előtt arra, hogy Budapest megváltozzon, hogy működő város legyen” – zárta szavait Riz Levente.

+

Vasárnap legyen ott mindenki, ahol lennie kell, és lássa meg, hogy egy új lehetőség előtt állunk – fogalmazott Tarlós István, a polgári erők főpolgármester-jelöltje a Városháza parkban tartott Fidesz-kampányzárón.

Tarlós beszédében utalt arra, hogy reményei szerint őket nem fogják úgy kifigurázni, ahogy a jelenlegi városvezetést. A várospolitikus szólt arról is, hogy gyakran elhangzott az utóbbi időben, hogy miért nincs vita a jelöltek között. Feltette a kérdést: van-e értelme vitázni azokkal, akik ilyen helyzetbe hozták a fővárost? „Van-e értelme vitatkozni azokkal – folytatta –, akik naponta változtatták döntéseiket, és lehetetlen helyzeteket teremtettek?”.

A friss ellenzék folyton bírálja a kormányt, amely óriási adóssággal vette át az országot. „Ki hozta ilyen helyzetbe Magyarországot, ki hozta ilyen helyzetbe a devizahiteleseket?” – folytatta kérdéseit a főpolgármester-jelölt. A politikus leszögezte, a város változást akar. „Nem akarjuk a kórházakat bezárni, nem akarjuk folytatni ezt a gyalázatos privatizációt” – jelentette ki, majd hozzátette: felül fogják bírálni ezeket a problémás szerződéseket” – tette hozzá.

A Fidesz–KDNP főpolgármester-jelöltje szerint javítani kell az együttműködést a kerületekkel, és mint mondta, a polgármestereknek nagyon komoly szerepük lesz a városvezetésben. „Biztonságot és szakszerűséget akarunk” – folytatta Tarlós István. „A közszolgáltató cégeket szoros felügyelet alá fogjuk vonni. A beruházások, közbeszerzések terén meg fogjuk szüntetni az átláthatatlanságot” – tette hozzá. Szólt arról is, hogy minden területnek lesz személyes felelőse: „meg fogjuk jeleníteni a számonkérhetőséget” – jelentette ki.

Tarlós István elmondta: „Nekünk más szabadságértelmezésünk van”. A hajléktalankérdés kapcsán elmondta, hogy szorosan együtt kíván működni a Máltai Szeretetszolgálattal, valamint a hajléktalanokat képviselő alapítványokkal. „Biztosítani akarjuk azokat a feltételeket, amelyeket a nagyhangúak húsz évig nem tudtak megcsinálni”. Szólt arról is, hogy közmunkaprogramot kívánnak indítani a fedél nélküliek számára.

„Hazánk szíve Budapest” – kezdte beszédét Pelczné Gáll Ildikó. A fideszes EP-képviselő szerint ma ez a szív igen-igen rossz állapotban van. Mint mondta, minden lehetősége meglenne arra, hogy „az életfunkcióknak megfelelően működjön”. „A mi szívünk” – folytatta – „ki-kihagy, és néha meg is áll. Elég, ha csak a tömegközlekedésre, a koszra, a turisták lesajnáló pillantására gondolunk”. Pelczné kijelentette, a főváros igazi polgármestert kíván. Emlékeztetett arra is, hogy a liberális városvezetésnek két évtizede volt arra, hogy világvárost építsen. „Budapest ma fáradt és ingerült” – tette hozzá. Meggyőződése szerint a fővárosiak többet érdemelnek. 

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!