Alapértékekre: munkára, tisztességre, becsületre neveljenek az iskolák

A kormány által elfogadott új Nemzeti alaptanterv alapján az Emberi Erőforrások Minisztériumának Oktatásért Felelős Államtitkárságában folyik a kerettantervek kidolgozása. Az iskoláknak kötelező lesz ezek közül választaniuk, az állam ezáltal garantálja, hogy minden kisgyermek az ország bármely pontján megszerzi azokat a műveltségtartalmakat, melyeket fontosnak tartunk – jelentette ki Hoffmann Rózsa oktatásért felelős államtitkár az m1 Ma reggel című műsorban.

Az államtitkárság vállalta, hogy kidolgoz két kerettantervet, de ha valamilyen szervezet, iskola, egyesület benyújt valamilyen más kerettantervet, akkor – ha azt elfogadják – annak alapján is lehet majd tanítani – tette hozzá. Példaként említette: vannak olyan alternatív iskolák, melyek saját utat járnak, biztosra vette, hogy lesz külön kerettantervük, de – mint mondta – annak is tartalmaznia kell a Nemzeti alaptantervben foglaltakat.

A kereszténydemokrata oktatási szakpolitikus hangsúlyozta: a kerettanterveken és az azokat megtestesítő tankönyveken óriási hangsúly lesz, mert azokban kell szerepelni mindazon ismereteknek és értéktartalmaknak, melyeket elvárunk. Eddig egy értéksemleges mezőben volt az oktatás, ami paradoxon, hiszen értéktartalmak nélkül nem lehet nevelni, az mindig értékalapú. Ezért amit az ország vállalt és megjelenített az alaptörvényben, a nemzeti együttműködés programjában, a munkára, a tisztességre, a becsületre, az európai értékekre épülő társadalmat vissza kell hozni az iskolába – szögezte le.

Az államtitkár elmondta azt is, hogy mindettől óriási megújulást várnak. Az eredmény nem lesz kézzelfogható egyik napról a másikra, de történelmünk már bizonyította, hogy egy közös értékekre helyezett oktatási rendszer tízéves perspektívában csodákat tud művelni. „A klebelsbergi reformokra célzok, melyek bebizonyították, hogy egy kivéreztetett országot is talpra lehet állítani az oktatás és a kultúra segítségével" – jelentette ki Hoffmann Rózsa.

Arra a felvetésre, hogy a Magyartanárok Egyesülete kifogásolta, miszerint Wass Albert, Szabó Dezső és Nyirő József bekerült a Nemzeti alaptantervbe, azt mondta: az alaptantervet 150 szakember készítette, ezért nem szerencsés ideológiai alapokon kritizálni a munkájukon. Soha nem volt, és soha nem lesz az emberek között teljes egyetértés irodalmi műveket illetően. Így elfogadta azoknak a szakembereknek a véleményét, akik szerint ezek a szerzők olyan nagy hatást gyakoroltak a magyarok gondolkodására, világlátására, hogy ott van a helyük a Nemzeti alaptantervben. Ez nem politikai kérdés – magyarázta Hoffmann Rózsa.

Annak kapcsán, hogy a Budapesti Corvinus Egyetem hallgatói nyílt levélben fordultak hozzá az intézmény körüli bizonytalanság miatt, felvetette: ilyen alapon mind a 28 állami egyetem és felsőoktatási intézmény hallgatói is megkérdezhetnék, mi lesz velük, hiszen a felsőoktatás nagy átalakítás napjait éli. Ez szül olyan bizonytalanságot, mely kedvez a téveszméknek és az álhírek terjedésének is. „Elég nagy badarság lenne, ha ennek az országnak olyan oktatást irányító államtitkára lenne, akinek egyáltalán eszébe juthatna, hogy a Corvinust meg kell szüntetni. Arról van szó, hogy olyan tárgyalássorozatot folytatunk az összes felsőoktatási intézménnyel, közösen keressük azokat az utakat, amelyekkel orvosolni lehet az elmúlt 15 évben felhalmozott számtalan problémát” – hangoztatta az államtitkár, és egyértelművé tette: a Corvinus megmarad, mint ahogy a vidéki egyetemek és főiskolák is megmaradnak, legfeljebb a kapacitásuk szűkül.

Hoffmann Rózsa türelmet kért. Mint mondta, sokkal nagyobb hiba lenne, ha elhamarkodottan döntenének.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!