Állampolgársági eskü az amerikai megemlékezéseken

Csoportos állampolgársági eskütétel, állami kitüntetések átadása és könyvbemutató emelte az 1956-os magyar forradalom 55. évfordulójáról megtartott megemlékezések rangját a New York-i és a washingtoni magyar diplomáciai képviseleten. Simicskó István honvédelmi államtitkár október 23-án Torontóban mond ünnepi beszédet az évforduló tiszteletére rendezett ünnepségeken, kedden pedig megkoszorúzza a torontói 56-os emlékművet.

A New York-i magyar főkonzulátus pénteken a nemzeti összetartozás jegyében az idén először együtt ünnepelt a New York-i és a metropolisz környékén működő szervezetekkel és közösséggel. A megemlékezés előtt, zártkörű rendezvényen, közel 20-an tettek állampolgársági esküt a nemzeti ünnep alkalmából. 

Az ünnepségen Buzsáky György agykutató, a Rutgers-Newark Egyetem professzora a Magyar Tudományos Akadémia külső tagja a Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztjét, Lendvai-Littner Imre, a Külföldi Magyar Cserkészszövetség Elnöke pedig az Érdemrend Lovagkeresztjét vehette át.  

A washingtoni nagykövetségen megtartott fogadáson mintegy 300 vendég jelenlétében Prőhle Gergely helyettes külügyi államtitkár mondott beszédet, amelyben hitet tett Magyarország demokratikus elkötelezettsége mellett.  

Prőhle Gergely a Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztje a Csillaggal kitüntetést adta át John Lukacs történész professzornak, Várallyay Gyula pedig az Érdemrend Tisztikeresztjét vehette át írói munkásságáért, az amerikai magyar emigráció közösségi életének szervezéséért, és a magyar-amerikai kétoldalú kapcsolatok elmélyítésért.  

Az eseményen John Lukacs bemutatta a jelen lévő Sir Bryan Cartledge professzor, volt budapesti és moszkvai brit nagykövet The Will To Survive: A History of Hungary (Túlélési akarat: Magyarország történelme) című könyvének egyesült államokbeli kiadását.  

Prőhle Gergely egyébként a hét végén a clevelandi magyarok megemlékezésén vesz részt. A New York-i  magyar főkonzulátus  szombaton újra kihelyezett konzuli napot tartott Wallinfordban, New Brunswickban pedig, ahol szintén számos magyar él, Dán Károly főkonzul részt vesz a helyi megemlékezésben.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!