Állítsuk meg a budapesti légszennyezést, állítsuk meg Demszkyt!

A Kereszténydemokrata Néppárt szerint Budapest vezetése nem tudja és nem is akarja betartani a november végén elfogadott új szmogriadó-rendeletet, holott közismert az a felmérés, amely szerint a főváros levegőjének szennyezettsége három évvel rövidíti meg az itt lakók életét - jelentette ki mai tájékoztatóján Rétvári Bence, a párt országgyűlési és fővárosi képviselője.

Az elfogadott új rendelet értelmében a szmogriadó legsúlyosabb riasztási fokozata esetén a páratlan napokon csak a páratlan rendszámú, a páros napokon pedig csak a páros és a 0-ás rendszámú autók közlekedhetnek Budapest teljes területén, valamint jövő év október 20-ától hatályos a rendeletnek az a része, amely a március 8-ig tartó őszi-téli időszakban a Hungária-gyűrűn belül teljesen megtiltja a nagyobb károsanyagot kibocsátó gépjárművek közlekedését.

Rétvári Bence szerint a főváros egyrészt azért nem tudja végrehajtani és végrehajtatni a rendeletet, mert egyrészt a rendőrségnek nincsenek meg a megfelelő berendezései sem a páros-páratlan rendszámok, sem a légszennyező autók kiszűrésére, másrészt pedig azért, mert a Budapesti Közlekedési Vállalt képtelen ellátni a megnövekedő tömegközlekedési igényeket.
A kereszténydemokrata politikus emlékeztetett arra, hogy a nyugat-európai példák szerint egy-egy szmogriadós napon meg kell duplázni a járatok számát.

Rétvári Bence a rendelet betarthatóságát akadályozó hiányosságokon túl nagyobb bajnak nevezte, hogy a főváros nem is akarja betartani az új rendeletet. A képviselő állítását az SZDSZ-es főpolgármester miniszterelnökhöz írott levelével igazolta. A  szmogrendelet elfogadása után kelt levélben ugyanis Demszky Gábor Gyurcsány Ferenctől az újonnan elfogadott és szigorúbb környezetvédelmi határértékek eltörlését kérte.

Ez egy korábbi alkotmánybírósági határozat értelmében alkotmányellenes – hangsúlyozta a kereszténydemokrata politikus, s  egyúttal arra kérte a miniszterelnököt, hogy ne teljesítse Demszky kérését.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!