Átadták az első speciális autót

Soltész Miklós, család- és ifjúságügyért felelős államtitkár adta át az első, mozgáskorlátozottak számára gyártott speciális autót Törökbálinton. A közlekedési nehézségek könnyítésére életre hívott támogatási rendszer 2011 júliusában jelentősen átalakult. A rászorulók új gépjármű vásárlására 300 ezer helyett immár 900 ezer forintra pályázhatnak, használt kocsi esetén az összeg duplázódott: 600 ezer forint az igényelhető támogatás. A finanszírozási konstrukciót a Széchenyi Bank dolgozta ki, az autókat pedig a Suzuki biztosítja.

A támogatási rendszer egyik leglényegesebb változása a mozgáskorlátozottság igazolására vonatkozó eljárásrend átalakítása. A korábban a háziorvosok által kibocsátott – sok esetben visszaélésre lehetőséget adó – igazolásokat ezentúl orvosszakértői vizsgálatoknak kell alátámasztania. A szerzési támogatásra nem csupán a mozgássérültek, de azok családtagjai is jogosultak. Esetleges hitelfelvételre is lehetőség nyílik az önrész és a támogatás mellett: erre egységes és kedvező feltételek mellett kerülhet sor. A támogatási igényt a szociális és gyámhivatalokhoz kell benyújtani.

Ez egy hosszú távú, négy évre szóló együttműködés, a támogatási összegekre 2015. december 31-ig évente lehet majd pályázni – mondta a Magyar Nemzet Online-nak Tóth Tamás, a Széchenyi Kereskedelmi Bank üzletágvezetője. A gyártónak garantált áron kellett előállítania a speciális autókat. A projekt keretében évente mintegy 2000 új kocsit szeretnénk majd eljuttatni az emberekhez. A használt gépjárművek közül 700-800 találhat majd új gazdára a következő években – tette hozzá.

Soltész Miklós kifejtette: a szerzési és átalakítási támogatás rendszerét is megváltoztatták a siker érdekében. – A támogatás nagyjából 15 éve 300 ezer forint, ezért az összegért hét, nyolc, sőt olykor 12 éves autókat kaphattak meg a rászorultak. Utóbbiak nagy része minden bizonnyal nem sokkal az átadást követően roncsautóként végezte valahol, emellett gyakran nem is azok kapták meg őket, akik igazán rászorultak volna. Ezért több új döntést is meghoztunk: új autókat hoztunk a rendszerbe, emeltük a támogatás mértékét és úgy alakítottuk a rendszert, hogy ne kerüljön egyből az új tulajdonoshoz a kocsi. Ez azért fontos, mert így megakadályozható, hogy a nyerészkedők megszerezzék, majd jó áron továbbadják a gépjárműveket – magyarázta az államtitkár.

Kiemelte: mostantól új vagy maximum négyéves autókra pályázhatnak a mozgássérültek. A csütörtöki esemény közel egyéves előkészítő munka végére tett pontot. A kereszténydemokrata politikus külön örült annak, hogy egyedül a Suzuki indult a tenderen, mert ily módon biztosan magyar kezek által gyártott terméket vehetnek át az emberek. Ahogy Romániában a Dacia, Csehországban a Škoda vagy Németországban a Mercedes és a BMW, úgy idehaza is végre egy hazai üzem által gyártott autót vehetnek át a rászorultak. „Magyar munkások, magyar beszállítók, hazai fejlesztők vesznek részt a kezdeményezésben, és ez így helyes” – emelte ki.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!