Átadták a felújított római katolikus templomot Nagykállóban

Befejeződött a római katolikus templom felújítása a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Nagykállóban. A 90 millió forintos beruházást az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) egyházi, nemzetiségi és civil kapcsolatokért felelős államtitkára adta át szombaton. Nem mindegy, hogy egy nemzet megtalálja-e azokat a keresztény gyökereit, amelyeket évszázadokkal ezelőtt megkapott – jelezte Soltész Miklós.

Soltész Miklós az átadás alkalmából megtartott, Bosák Nándor római katolikus megyéspüspök által bemutatott hálaadó misén arról beszélt, a mai kor egyik legnagyobb kihívása az, hogy megmaradunk-e keresztényekként, vagy teljesen más kultúra jelenik meg az életünkben.

Nem mindegy, hogy egy nemzet megtalálja-e azokat a keresztény gyökereit, amelyeket évszázadokkal ezelőtt megkapott – jelezte az államtitkár. Hozzátette: ez nem mindig sikerül, mivel a tapasztalatok szerint vannak olyan, évszázadokkal ezelőtt épített templomok Nyugat-Európában, amelyek ma jobb esetben például múzeumként, rosszabb esetben pedig kávéházként vagy mulatóhelyként működnek.

Nagykállóban az emberek azonban mást gondolnak erről, ezt bizonyítja a templom megújítása is – hangsúlyozta Soltész Miklós. Rajtatok múlik az, hogy a ti gyermekeitek, unokáitok és az ő leszármazottaik keresztény imádságot tudnak-e majd elmondani vagy nem – fogalmazott az államtitkár a jelenlévő fiatalokhoz szólva.

Juhász Zoltán (Fidesz-KDNP) polgármester köszöntőjében elmondta, hogy a belvárosban lévő római katolikus templom felújításával teljesen átjárható lett a környezete, könnyebben elérhető a közelében lévő iskola, óvoda és bölcsőde is. A rekonstrukció a városfejlesztési program keretében indult el, a szükséges összeget pályázatok útján, valamint az önkormányzat, az egyház és a minisztérium támogatásából finanszírozták. A munkálatok során elvégezték a templom teljes külső és belső felújítását, tetőszerkezetének cseréjét, és rendezték környezetét.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!