Átfogó és átgondolt reformra van szükség az egészségügyben

Az egészségügyi szolgáltatók jövője az EU-ban című kétnapos konferencia nyitó napján Harrach Péter, a Kereszténydemokrata Néppárt alelnöke kijelentette: az egészségügyi rendszerek átalakításának témája azért is rendkívül fontos, mert Magyarországon a közelmúltban zajlott le egy sikertelen reformkísérlet.  Kizárólag a finanszírozási problémák kezelésére vállalkozó egészségügyi reform nem képes sikert elérni - fejtette ki.

Szerinte egy átfogó és átgondolt reformra van szükség, nem pedig egy ötletszerű, a kiadásokat csökkentő intézkedéssorozatra" - utalt a politikus a közelmúltban lezajlott ágazati változtatásokra. A politikus szerint a legfontosabb kérdés az egészségbiztosítási rendszerek fenntarthatósága, amelynek feltétele a foglalkoztatás magas szintje, a demográfiai egyensúly megtartása és az egészségben eltöltött életévek növekedése.

A foglalkoztatás növelése fontos feladata Magyarországnak és a közép-kelet-európai országoknak, a gazdaság "kifehérítése" erre egy jó lehetőség, ugyanakkor a volt szocialista országoknak egy sajátos, "kapun belüli" munkanélküliséggel kellett szembenézniük a rendszerváltozáskor - fejtette ki Harrach Péter. Hozzátette: továbbra is nagy probléma a roma lakosság alacsony foglalkoztatottsága, ami többek között a képzettség hiányának tudható be.

A demográfiai helyzet alakulását említve elmondta, az alacsony születésszám is egyik oka annak, hogy a társadalombiztosítási rendszerek nehezen fenntarthatóak. Emlékeztetett arra, hogy a 90-es évek elején radikális visszaesés történt a gyermekvállalásban, ami annak tudható be, hogy a rendszerváltozás egyfajta életmódváltást jelentett a társadalom számára, egyfajta "sokkhatásként" érte a lakosságot, és ez a jelenség nem csak Magyarországra volt igaz, hanem a térség többi országára is.

   

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!