Átlátható hallgatói önkormányzatokra van szükség

Átlátható, a hallgatók érdekeit képviselő, visszaélésektől és személyi botrányoktól mentes egyetemi hallgatói önkormányzatokra van szükség – hangsúlyozták az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség képviselői sajtótájékoztatójukon. Gaal Gergely, az IKSZ elnökhelyettese kifejtette: üdvözlik a kancelláriarendszer megalakulását. Nacsa Lőrinc munkacsoport-vezető arról beszélt, hogy javaslatukban az egyetemeken egy állandó  jogsegélyszolgálat létrehozását is szorgalmazzák.

Gaal Gergely hangsúlyozta: olyan  országban szeretnének élni, ahol az egyetemek nemcsak színvonalas képzést és tudást adnak a fiataloknak, hanem a működésük is megfelelő, a hallgatói önkormányzatok pedig valóban a diákok érdekeit szolgálják.

Nacsa Lőrinc munkacsoport-vezető hangsúlyozta: a közelmúltban kiderült szexuális bűncselekmények miatt az egyetemeken egy állandó (akár online) jogsegélyszolgálat létrehozását is szorgalmazzák javaslatcsomagjukban, amelyet a jövő héten küldenek el a Felsőoktatási Kerekasztalban a hallgatói önkormányzati (HÖK) rendszer átalakításának munkáját összefogó Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának.

Felidézte: elkészült a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal egy jelentéstervezete, valamint egy ÁSZ-jelentés is, amely különösen a 2009 és 2012 közötti időszakot vizsgálta. Ebben megállapították, hogy rengeteg helyen visszaéltek a pénzekkel, mind hallgatói önkormányzati, mind intézményi szinten – mondta Nacsa Lőrinc, példaként említve az elképzelhetetlen magas HÖK-vezetői fizetéseket, vállalkozásszerű buliszervezéseket, egyetemi visszafoglalkoztatásokat, és a magas végkielégítéseket.   

Ezeknek a pénzeknek például fejlesztések, programok révén, ösztöndíjak formájában a diákokhoz kell kerülniük – szögezte le az IKSZ munkacsoport-vezetője. Hozzátette: egy állami egyetem rengeteg pénzzel gazdálkodik, egy kisebb város költségvetésével, így úgy vélik, az államnak joga van belelátni az intézmények működésébe, a pénzek felhasználásába.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!