Az „Új kezdet napja” a Kossuth téren + videó

A székely himnusszal, majd a Himnusszal megkezdődött az Országház épülete előtt a Fidesz–KDNP ünnepi nagygyűlése szombat délután, miután az Országgyűlés elfogadta a kormányprogramot, és az új kormány letette hivatali esküt. Semjén Zsolt, a KDNP elnöke, az új kormány miniszterelnök-helyettese elmondta, közjogi értelemben egyesült a magyar nemzet. Kósa Lajos, a Fidesz alelnöke, Debrecen polgármestere arról beszélt, hogy van még akadálya a nemzeti együttműködésnek, ez pedig a gyurcsányizmus torz ikertestvére, a demszkyzmus. Orbán Viktor miniszterelnök azt mondta: a cél az, hogy mindenki megtalálja a helyét a nemzeti együttműködés rendszerében.

Az Országház előtti teret megtöltötték az ország különböző részeiről érkezett szimpatizánsok, akik nemzeti színű és árpádsávos zászlókat lobogtatnak, illetve településneveiket tartalmazó transzparenseket emelnek a magasba. A feliratok szerint – többek között Nyírlugosról, Tiszaújvárosból, Esztergomból, Szegedről, Emődről, Mohácsról és Bicskéről is érkeztek, hogy üdvözöljék a hivatalba lépett új kormányt és Orbán Viktor miniszterelnököt.

Semjén Zsolt: Közjogi értelemben egyesült a magyar nemzet

Megjöttünk, mi nem kértünk száz napot, tíz napot, egy napot, egyetlen órát sem, a kormány még meg sem alakult, már megteremtettük, hogy a magyar nemzet közjogi értelemben egyesült – mondta a magyar állampolgárságról szóló törvény módosítására utalva a KDNP elnöke, akinek szavait „szép volt fiúk” felkiáltással fogadta a tömeg.

A kereszténydemokrata politikus kiemelte: az a nemzet, ami eddig is egy volt nyelvében, kultúrájában, történelmében, most végre közjogi értelemben is egy nemzet lehet. Emlékeztetve a héten elfogadott jogszabály részleteire rámutatott: a határon túliak nem úgy kaphatják meg az állampolgárságot, mint ahogy azt a szocialisták akarták, korlátozottan, hanem teljes körűen. „Nincs A és B kategóriájú magyar állampolgár, nincs első és másodosztályú magyar állampolgár, egy magyar nemzet van, egy magyar állampolgársággal” – szögezte le, hozzátéve: nem tekintik kárnak, vagy veszélynek, ha egy pilisi szlovák felveszi a szlovák, vagy egy Gyulán élő román a román állampolgárságot. Elvárjuk azonban, hogy a határon túl élő magyaroknak is lehessen magyar állampolgárságuk. Ha Romániának, Szerbiának, Horvátországnak, Szlovákiának lehet, akkor lehet nekünk is – jelentette ki.

Semjén Zsolt szerint jövő ilyenkor a nemzettársaink a polgártársaink is lehetnek. „Isten hozott kilencven keserves év után erdélyiek, felvidékek, délvidékiek, kárpátaljaiak, bárhol a világban élő magyarok, magyar állampolgárként”– fogalmazott a Kereszténydemokrata Néppárt elnöke.

Semjén Zsolt megígérte, a második Orbán-kormány meg fog védeni minden magyar közösséget és embert, bárhol éljen is a világban.

Kitért arra is, hogy mindenkivel megpróbálnak szót érteni, de aki nem akar velük szót érteni, azoknak a kedvéért „soha többet nem adjuk fel nemzeti érdekeinket és emberi jogainkat”

A KDNP elnöke felidézte, hogy „Gyurcsány Ferenc és két tettestársa” nem átallott a magyarság ellen szavazni, 2004. december 5-én nem átallottak a saját nemzetük ellen kampányolni. Utalva arra, hogy több mint 97 százalékos többséggel fogadták el az állampolgárságról szóló törvényt kiemelte: a nemzeti egység megvalósult, a szocialistákban is felébredt a jóérzés, és ezáltal a saját pártjuktól is megvetetten „ezek az emberek, a gyurcsányizmus a történelem szemétdombjára került”.

Semjén Zsolt beszélt arról is, hogy „kutya nehéz” időszak következik, az országot kirabolták, kifosztották, a szekrényeket telerakták csontvázakkal, az utakat taposóaknákkal. Mi azonban nem a meghátrálás emberei vagyunk! – mondta a politikus, aki azt ígérte, a következő éveket arra szentelik, hogy felépítik Magyarországot a romokból. „Ma a tüzes szív, holnap a hideg fej időszakának kell jönnie” – tette hozzá. Azt kérte, hogy amikor nehéz időszak következik a kormányzásban, akkor is álljanak mögöttük – amire a tömeg Ott leszünk! felkiáltással válaszolt.

Hozzátette: pontosan tudják, hogy az egyetemes magyar nemzetnek felelősek, térben és időben. Nemcsak az anyaország, hanem a határon túl és a világon bárhol élő magyarság felé. Nemcsak az itt élőknek, hanem őseink és utódaink felé – emelte ki Semjén Zsolt.

A KDNP elnöke úgy fogalmazott: megdöntöttük a nemzetellenes gyurcsányizmust és megalapítottuk a nemzeti együttműködés rendszerét, ami azt jelenti, hogy folytatjuk Szent István országépítő nagy művét.

Kósa Lajos: Van még akadálya a nemzeti együttműködésnek

Kósa Lajos utalt egy angol mondásra, amely szerint a kampány a miniszterelnök eskütételével kezdőik. Ez úgy magyarázta, hogy a jó és tisztességes kormányzás a legjobb kampány, ezért a Fidesz feladata a jó és tisztességes kormányzás lesz. Kijelentette: a nemzeti együttműködés programját tízmillió emberrel együtt szeretnék megvalósítani.

Hangsúlyozta, hogy ez a felfogás eltér attól, amit az előző nyolc évben lehetet tapasztalni, ahol „nagyjából az volt a politikai krédó, hogy a kormányzás egyáltalán nem számít, mindenki vigye haza, vagy a cimboráinak, amit ér, lát a közösből”. Szavai szerint ez a gyurcsányizmus, aminek vége kell, hogy legyen.

Hozzátette, hogy emellett van még akadálya a nemzeti együttműködésnek. Szavai szerint a fővárosiak ugyanis tudhatják, hogy a gyurcsányizmusnak van egy „torzszülött ikertestvére”, demszkyzmusnak hívják. Ennek van egy unokatestvére, hagyóizmusnak hívják. Szép kis család. De ne felejtsük el, az országban győztünk, szeretnénk mindenkivel együttműködni, de látjuk, a főváros az utolsó fészke annak a gondolkodásmódnak, mentalitásnak, amit szeretnénk múlttá tenni” – mondta Kósa Lajos, majd hozzátette: a szociálliberális húsz év többet ártott a fővárosnak, mint a Vörös Hadsereg vagy a török megszállás – értékelte.

Kijelentette, hogy a főváros az ország legfontosabb városa és a nemzeti együttműködés rendszerében Budapestnek kitüntetett szerepe van. Szavai szerint viszont a fővárosi politika mindennapjai most a Kék Fényben játszódnak, „többen ülnek börtönben a fővárosi MSZP-sek közül, mint a Városházán«. Úgy fogalmazott, hogy a szocialisták, összefogva a liberálisokkal, elérték, hogy a főváros most a nokiás dobozokról és Hagyó Miklósokról híres.

Kósa Lajos azt mondta, hogy nem az önmagában a baj, hogy ügyetlen a városvezetés és nem sikerültek a programjai, nagyobb bűn, hogy ellopták és szétzüllesztették Budapestet. „Ma szégyenkezünk a saját fővárosunk miatt” – mondta Kósa Lajos.

A politikus ijelentette, hogy a nemzeti együttműködés nagy rendszerét akkor tudják megvalósítani, ha öszefognak a fővárosiakkal és „ezt a gyurcsányizmus torzszülöttjét, a demszkyzmust végleg lezárjuk, végleg a múltba küldjük” – mondta a Fidesz alelnöke.

Orbán Viktor: A cél, hogy mindenki helyet találjon a nemzeti együttműködés rendszerében

Orbán Viktor a nagygyűlésen elmondta: azok közé tartozik, akik mindig hitték, hogy meg lehet szabadulni a kommunista örökségtől. Egy vagyok azok közül, akik mindig hitték, hogy mi magyarok, megalakíthatjuk a nemzeti együttműködés rendszerét, amelynek alkotmánya a hazaszeretettel indul – mondta a miniszterelnök. Hozzátette: hitte, ahogy olyan sokan, hogy létrejöhet egy olyan, nem keleti és nem nyugati Magyarország, amely a saját tengelye körül forog, és nemzetének érdekei vezérlik. Orbán Viktor úgy látja, hogy ezt egy olyan, nyolc éve összekovácsolódott közösség hozta létre, amely nélkül nem vált volna láthatóvá a nemzeti együttműködés rendszere. „Ez a forradalom nem történhetett volna meg azok nélkül, akik itt állnak ma a Kossuth téren” – mondta a Fidesz elnöke.

Orbán a nemzet nevében köszönetet mondott a kitartásért, az elszántságért és a bátorságból adódó hűségért. Kijelentette: büszke, hogy tagja lehet ennek a nagyszerű közösségnek. Emlékeztetett arra, hogy nyolc éve innen indultak el, és keserves nyolc év után itt, a Kossuth téren értek célba. A Fidesz elnöke azt mondta: a téren jelen lévő közösség hitéből és elszántságából szeretne erőt meríteni élete legnehezebb feladatára. Megjegyezte, hogy sosem hitegették egymás, hogy könnyű lesz. Tudták, hogy inkább „sűrű, verejtékes és elcsigázó” lesz. Nyolc éve Orbán szerint egy „torokszorító érzés” hozta a térre az embereket, az, hogy a hazánkat nem hagyhatják, mert csak egy van belőle.

Magyarország új miniszterelnöke szerint a Kossuth tér jelképes helye a nemzet egységének és szabadságának. Éppen ezért is vették körbe kordonokkal, amit „hol kézzel, hol népszavazással, végül áprilisban a választók forradalmával” bontottak le véglegesen. Emlékeztetett: nyolc éve azt mondták, hogy „hiszünk a szeretet és összefogás erejében”, 2006-ban azt mondták, hogy ez az ország a mi hazánk. Orbán szerint 2006-ban sem győzték le őket, mert továbbra is kiálltak a céljaikért, ami végül is sikerre vezetett, mert legyőzték a reménytelenséget, a gyűlöletkeltést és a megosztottságot. A kudarcok csak megerősítették szövetségüket. 2002-ben nem voltak még elég erősek, 2006-ban nem voltak elég okosak, de most már elég erősek arra is, hogy a rossz rendszert megdöntsék és helyette újat alapítsanak – fogalmazott a Fidesz elnöke.

Orbán szerint nagy munka vár most rájuk, talpra kell állítani a „térdre roskadt hazát”, de ez a „nekünk való feladat”, mert különbek vagyunk, mint aminek mutatjuk magunkat. Orbán Viktor elmondta: azért kell dolgoznia kormányának, hogy mindenkinek jobb legyen Magyarországon élni, azoknak is, akik nem a Fidesz-KDNP-re szavaztak, hiszen ők is a nemzet része. A cél, hogy mindenki helyet találjon a nemzeti együttműködés rendszerében, és ezt a rendszert meg kell védeni – jelentette ki. Aki pedig kárt okozott, meg kell büntetni – tette hozzá.

Orbán Viktor szerint  bizakodásra ad okot, hogy a nemzeti együttműködés rendszere gyorsan és komoly sikereket ért el. Példaként említette többek között a parlament létszámának csökkentéséről szóló alkotmánymódosítás elfogadását, valamint a magyar állampolgársági törvény kettős állampolgárság kiterjesztéséról szóló módosítását. „Kiküszöböltük december 5. hibáját” – fogalmazott. A nemzeti összetartozásra az Országgyűlés 97 százaléka igennel voksolt – emelte ki.

„Csillapodik a láz, gyógyul az ország” – jellemezte a helyzetet Orbán Viktor. Mint mondta, süllyesztőbe kell küldeni a nemzeti összetartozásra nemet mondó politikát. Orbán hangsúlyozta: sok küzdelem és munka vár kormányára, példaként emelte ki a bűnözés, korrupció, elszegényedés megfékezését, a kiszolgáltatottság érzésének megszüntetését. „Tudjuk, mit várnak tőlünk” – jelentette ki.

A nemzeti ügyek kormányának célja egy olyan korszak létrehozása, amelyet később modern békeidőként jegyezhet az utókor. Orbán szerint az elmúlt korszak tanulsága, hogy bármikor mélyre süllyedhetünk, mert hiányzik az erős alap, és ezért nincs nyugalom. A kormány feladata a közös munkával a „gránitalap” létrehozása, amely elég erős ahhoz, hogy a múlt ne tudjon előtörni – vélte a miniszterelnök.

Az elmúlt időszakban azt sugallták, hogy nem érdemes belekezdeni semmibe, azt közvetítették az emberek felé, hogy menjenek el, vagy fogják be a szájukat, ha pedig ezt nem akarták, akkor vízágyúval válaszoltak – mondta Orbán. Kijelentette: az elmúlt nyolc év falait le kell rombolni, és gránitalapnak kell kerülnie a helyére. A tisztelet kultúráját kell kialakítani – fűzte hozzá. A becsület, a haza, a szorgalom, a műveltség mellé kell állni az embereknek. „A munkájukat végző felelős magyarok mellettünk lesznek” – közölte.

Orbán emlékeztetett: azért gyűltek össze a Kossuth térre, hogy megerősítsék szövetségüket. Gondolatait végül egy 2006-os beszéde részletével zárta: „én maradok, fenn vagy lenn, de mindig maradok”, hozzátéve, hogy a következő években is harcolni fog.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!