Az áldozatokra emlékezik az ország a nemzeti gyásznapon

Az 1956-os forradalom és szabadságharc áldozataira és a szovjet megszállás kezdetére emlékeznek ma országszerte a nemzeti gyásznap alkalmából. 1956. november 4-én a szovjet csapatok hajnalban bevonultak Budapestre a szélvihar-hadművelet keretében, és leverték az október 23-án kirobbant forradalmat és szabadságharcot. Az országban néhány helyen elszórtan még egy hétig tartott a fegyveres ellenállás.

Mindenki leróhatja tiszteletét 1956 hősei előtt kedd éjféltől a Hősök terén felállított térinstallációnál, az emlékmű feketébe burkolt központi oszlopánál. A közjogi méltóságok itt katonai tiszteletadással emlékeznek a mártírokra a Magyar Honvédség díszzászlóalja és a katonai fúvószenekar közreműködésével tartott ünnepségen, ahol az '56-os szervezetek, valamint a magyarországi egyházak és a diplomáciai testületek képviselői is részt vesznek.

Délelőtt Sólyom László köztársasági elnök a Rákoskeresztúri köztemetőbe látogat, ahol részt vesz az 1956-os forradalom és szabadságharc 52. évfordulója tiszteletére rendezett koszorúzási ünnepségen. Ugyancsak koszorúzást tart a Honvédelmi Minisztérium, a XXIII. kerületi önkormányzat és a Történelmi Igazságtétel Bizottság katonai szervezete az 1956-os forradalom és szabadságharc jutadombi katonahősei tiszteletére állított emlékműnél, ahol Sólyom László mond beszédet.

Az 1956-ban elesett hősi halottak és áldozatok tiszteletére felállított emlékműnél rendezik délután a hagyományos koszorúzást a 21-es Parcella Emlékmű Alapítvány, az 56-os Kegyeleti Bizottság és az Erdély Művészetéért Alapítvány szervezésében a Fiumei úti Nemzeti Sírkert 21-es parcellájában.

Emléktáblát avat a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke, Ittzés János és országos felügyelője, Prőhle Gergely, a Nagy Imre-kormány evangélikus vallású honvédelmi miniszterének tiszteletére egykori lakóhelyén, a budapesti evangélikus könyvesbolt falán.

Az 1956-os forradalom elesettei és a megtorlás áldozatai emlékére szentmisét celebrálnak az Élő '56 Tömörülés, a Mindszenty Társaság és a Nemzeti Fórum 1956-os Munkacsoportjának szervezésében.

Az 1956-os ünnepségsorozat zárásaként este hat órakor kialszik a forradalom lángja a Kossuth téren.

Vidéken egyebek mellett megemlékezést tartanak a nemzeti gyásznap alkalmából Szegeden, Kaposváron, Szekszárdon, Zalaegerszegen.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!