Az Alkotmánybíróság megsemmisítette a kórháztörvény egyes rendelkezéseit

Az Alkotmánybíróság (Ab) kedden kihirdetett határozatával megsemmisítette a kórháztörvény egyes rendelkezéseit, de elutasította a reformtörvény egészét támadó indítványokat. Nagy Kálmán, a KDNP országgyűlési képviselője az Ab döntésére reagálva elmondta: a kórháztörvény olyan fontos strukturális elemeit semmisítette meg az Alkotmánybíróság, hogy nagy valószínűséggel az egész törvény újraalkotására lenne szükség.

- A szocialista kisebbségi kormány ezt a törvényt abban a formában, ahogy az Alkotmánybíróság megköveteli tőle, nem tudja végigvinni - tette hozzá a politikus.

Az Alkotmánybíróság (Ab) döntése szerint a kórháztörvény több ponton sérti a jogbiztonságot, vagyis nem felel meg a jogállami követelményeknek - mondta Mikola István, a Fidesz szakpolitikusa az Ab határozatának nyilvános kihirdetését követően.

Az Ab megállapította, hogy a fekvőbeteg-kapacitások felosztására kialakított eljárási rend nem felel meg a jogállamiság követelményének, mert az egészségügyi miniszter döntésének szempontrendszerét a jogszabályok elégtelenül határozzák meg. Az Ab megállapította azt is, hogy a regionális egészségügyi tanácsok határozathozatali rendje egyrészt sérti a jogállamiság elvét, másrészt a helyi önkormányzatok alapjogait. A testület határozata kihirdetésének napjával megsemmisítette a törvény azon rendelkezéseit, melyek a kapacitások felosztására vonatkozó szempontok meghatározását egészségügyi miniszteri rendeletre bízták, továbbá az idevonatkozó miniszteri rendeletet.

Az Alkotmánybíróság határozatához a kilenc alkotmánybíró közül hárman - Bragyova András, Holló András és Kiss László - csatoltak különvéleményt.

+

A törvényt, amely Molnár Lajos (SZDSZ) volt egészségügyi miniszter nevéhez fűződik, 2006. december 18-án fogadta el az Országgyűlés. A törvény többek között meghatározza a súlyponti kórházak által végezhető egészségügyi ellátásokat, szakmákra és régiókra lebontva, és négy szintet jelöl meg az ellátórendszerben: a súlyponti (kiemelt) kórházakat, a területi intézményeket, a járóbeteg-központokat és a háziorvosi praxisokat.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!