Az aradi vértanúkra emlékezünk

Ma kezdődnek az aradi vértanúk tiszteletére tartandó rendezvények, a központi megemlékezéseket este Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes nyitja meg a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen. Vasárnap koszorúzást tartanak a Fiumei úti Nemzeti Sírkertben a Batthyány-mauzóleumnál, ahol a köztársasági elnök képviseletében Szegő László dandártábornok, a kormány nevében Pintér Sándor belügyminiszter, az Országgyűlés nevében Latorcai János alelnök helyezi el az emlékezés koszorúját.

Szombaton és vasárnap is országszerte tartanak még az aradi vértanúk tiszteletére megemlékezéseket. Az aradi vértanúk emléknapján az 1848-49-es forradalom és szabadságharc leverését követően Aradon kivégzett 13 vértanúról, illetve az ugyanezen a napon Pesten kivégzett Batthyány Lajosról, Magyarország első független, felelős kormányának miniszterelnökéről emlékeznek meg.

Kövér László, az Országgyűlés elnöke vasárnap a Pest megyei Tápiószelén mond beszédet az aradi vértanúk tiszteletére tartandó kopjafa-avató megemlékezésen. Aradon Hende Csaba honvédelmi miniszter jelenlétében emlékeznek az 1848-49-es forradalom és szabadságharc 13 vértanú tábornokára.

Balatoni Monika, a közigazgatási tárca társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára pénteken arról beszélt: a kormányzatnak az a célja, hogy a fiatalság számára olyan hús-vér emberekként mutassák be az aradi vértanúkat, akik feláldozták az életüket Magyarország függetlenségéért és szabadságáért. Ezért a megszokott megemlékezés helyett valódi tartalmat kívánnak adni a gyásznapnak. Az államtitkár kiemelte: fontos felhívni a figyelmet arra, hogy az aradi hősök, valamint Batthyány Lajos miniszterelnök milyen mély hittel szolgálták a hazájukat. Ez az oka annak, hogy Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes a Nemzeti Közszolgálati Egyetem hallgatói előtt már október 5-én megnyitja a megemlékezések sorát, majd október 6-án katonai tiszteletadás mellett felvonják, ezután pedig félárbocra eresztik a nemzeti lobogót az intézmény terén.

+

Kereszténydemokrata képviselők programja a nemzeti gyásznapon
 
Pálffy István frakciószóvivő október 6-án 15 órakor Jászberényben a 48-as emlékműnél mond beszédet. Hargitai János október 6-án 11 órakor koszorúz Pécsett, az Aradi vértanúk útja 16. szám alatt. Michl József, Tata város polgármestere az aradi vértanúk emlékművének 16 órakor kezdődő avatóünnepségén mond beszédet Tatán a Fenyő téren október 6-án. Sáringer- Kenyeres Tamás október 6-án Keszthelyen 17 órakor vesz részt a koszorúzáson.
Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!