Az egészséges ételeket is el lehet készíteni kreatívan és finoman – mondta Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kereszténydemokrata parlamenti államtitkára miután Novák Katalinnal, a tárca család- és ifjúságügyért felelős államtitkárával együtt részt vett az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet (OÉTI) konyhájának nyílt napján.
Rétvári Bence hangsúlyozta: a sajtóban megjelent állításokkal ellentétben igenis lehet finoman főzni az új közétkeztetési rendeletet betartásával. Ezt bizonyították be az OÉTI nyílt napján is - fűzte hozzá.
A kereszténydemokrata politikus úgy fogalmazott, 2015 két szempontból is fontos év. Egyrészt azért, mert szeptembertől Magyarországon – Európában egyedülálló módon – a kisgyermekek 90 százaléka ingyen eszik a bölcsődében és az óvodában, másrészt pedig ettől az évtől tálcán kínálják az egészséget nekik.
Szeptember 1-jén lépett hatályba az új közétkeztetési rendelet, amely részletesen szabályozza a menzákon, valamint a kórházakban adható ételek összetételét és elkészítésének szabályait. A rendelet értelmében tilos a többi között szénsavas vagy cukrozott üdítőitalt, valamint magas zsírtartalmú húskészítményt felszolgálni, és nem lehet sótartalmú ételport, leveskockát, ételízesítő krémeket felhasználni. Rögzítették azt is, hogy a közétkeztetésben nem tehetnek az asztalra só- és cukortartót, és előírták, hogy fokozatosan csökkenteni kell a napi bevitt só mennyiségét.