Az egyházak társadalmi jelenléte óriási lehetőség

Az egyházak társadalmi jelenléte és aktivitása a kormány számára nem problémát, hanem feladatot és óriási lehetőséget jelent – jelentette ki Hölvényi György, egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár Velencén, a Magyarországi Baptista Egyház éves közgyűlésén. Az egyházi törvénnyel kapcsolatban megjegyezte: világos szempont volt a megalkotásakor, hogy vallási közösséggel ne lehessen visszaélni.

Az államtitkár hangsúlyozta: az utóbbi években az egyházak olyan szintű társadalmi felelősségvállalást valósítottak meg, amely az állam és az egyházak kapcsolatának új minőségét jelenti. A korábbi formálisabb együttműködések után napi kapcsolat alakult ki szociális, oktatási és egyéb területeken is.  

A kormány a közösségek megerősítésének lehetőségét látja az egyházakban, mert „az egyházak már rég kijöttek a templomok falai közül”. A közösségépítő kohézió értékét ezért igyekszik különböző módokon az állam elismerni – tette hozzá.  

Az egyházi törvénnyel kapcsolatban megjegyezte: világos szempont volt a megalkotásakor, hogy vallási közösséggel ne lehessen visszaélni. A törvénytervezetben - Európában egyedülálló módon – harminckét egyház szerepel, és megadja a lehetőséget mindenki számára, hogy bármely felekezetekhez tartozzon, szabadon élhesse meg saját vallását, és nem csorbítja az alapításhoz való jogot sem – jelentette ki.  

Papp János, a Magyarországi Baptista Egyház elnöke elmondta, hogy sok területen közösek a feladataik az állammal. Jó együttműködésük az egész társadalom számára hasznos lehet. Emlékeztetett rá, hogy éppen tizenöt éve írták alá a megállapodást az állam és a baptista egyház között. Az elmúlt években többször bebizonyosodott, hogy jó döntés volt – emelte ki.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!