Az egyházakkal egyeztetett a kormányzat

A nagy történelmi egyházak képviselőivel találkozott Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter és Hölvényi György egyházügyi államtitkár. Semjén Zsolt felhívta a figyelmet az új Alaptörvényben megfogalmazott elvekre, amelyek részben átrendezik az idősgondozással kapcsolatos állami feladatokat is. Az egyházak vezetői kifejtették: közfeladat-ellátó intézményeik fenntartására nem kérnek se több, se kevesebb állami támogatást, mint amennyi a hasonló állami intézményeknek jut.

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia, a Magyarországi Református Egyház, a Magyarországi Evangélikus Egyház, valamint a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége vezetőinél tettek látogatást a kormány képviselői - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) Egyházi, Nemzetiségi és Civil Társadalmi Kapcsolatokért Felelős Államtitkársága pénteken az MTI-vel.

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettest, Balog Zoltán emberierőforrás-minisztert és Hölvényi György egyházügyi államtitkárt Ternyák Csaba egri érsek, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnökhelyettese; Bölcskei Gusztáv, a Zsinat lelkészi elnöke; Gáncs Péter evangélikus elnök-püspök, valamint a Feldmájer Péter Mazsihisz-elnök által vezetett egyházi képviselők fogadták. Ezekkel a látogatásokkal elkezdődött az az egyeztetéssorozat, amelyet az Emmi kezdeményez a közösségi célok érdekében történő együttműködés javítására.
    
A közlemény szerint a találkozókon a kormány képviselői bemutatták az új egyházügyi államtitkárt, aki hangsúlyozta a rendszeres és kiegyensúlyozott, a cselekvő szolidaritás jegyében történő kapcsolattartás fontosságát. Semjén Zsolt pedig felhívta a figyelmet az ország új Alaptörvényében megfogalmazott elvekre, amelyek részben átrendezik többek között az idősgondozással kapcsolatos állami feladatokat.
    
Balog Zoltán miniszter ismertette a szociális és az oktatási szférát érintő változásokat, továbbá a közfeladat-ellátás állami finanszírozásának várható változásairól tájékoztatott. Reményét fejezte ki, hogy miután az új minisztériumi struktúrában a legtöbb, egyházak által is ellátott közfeladatot érintő ágazat, valamint az egyházi kapcsolattartás is az Emmi felelősségi körébe tartozik, az egyeztetések hatékonysága javulni fog.
   
Az egyházak vezetői kifejtették: közfeladat-ellátó intézményeik fenntartására nem kérnek se több, se kevesebb állami támogatást, mint amennyi a hasonló állami intézményeknek jut. Hangsúlyozták, hogy az egyház számos formában végez az egész társadalom számára nélkülözhetetlen tevékenységet, nemcsak akkor, amikor oktatási, szociális, egészségügyi vagy kulturális területen végez szolgálatot, hanem akkor is, amikor sajátos küldetésének megfelelően hitéleti tevékenységet folytat.
    
A találkozók során a felek egyetértettek abban, hogy "az állam és egyházak kapcsolatának hosszú távú alakításában elsődleges szempont a társadalmi összefogás és a közjó erősítése" - olvasható az Emmi közleményében.

 

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!