Az egykori keleti blokk országaiban erősebb a migráció miatt érzett veszélyérzet

Soltész Miklós sze­rint az egy­ko­ri ke­le­ti blokk or­szá­ga­i­ban erő­seb­ben ér­zik a mig­rá­ci­ós nyo­más mi­at­ti ve­szélyt, mint Nyugat-Európában. Az Emmi egy­há­zi, nem­ze­ti­sé­gi és ci­vil tár­sa­dal­mi kap­cso­la­to­kért fe­le­lős ál­lam­tit­ká­ra Kolozsváron az evan­gé­li­kus egy­ház ál­tal szer­ve­zett Járosi Andor ke­resz­tyén kul­tu­rá­lis mű­hely meg­hí­vott­ja­ként vett részt csü­tör­tök es­te egy pó­di­um­be­szél­ge­té­sen, mely­nek té­má­ja: Közép- és Kelet-Európa kulcs­sze­re­pe a ke­resz­tény kul­tú­ra meg­őr­zé­sé­ben.



Az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) ál­lam­tit­kára az egy­ko­ri kom­mu­nis­ta or­szá­gok­ban ki­ala­kult „ki­fi­no­mul­tabb ve­szély­ér­zet­nek" tu­laj­do­ní­tot­ta, hogy a vi­seg­rá­di együtt­mű­kö­dés or­szá­gai kö­zös ál­lás­pon­tot kép­vi­sel­nek a mig­ráns­vál­ság­gal kap­cso­lat­ban füg­get­le­nül at­tól, hogy jobb- vagy bal­ol­da­li ka­bi­ne­tek kor­má­nyoz­zák. Úgy vél­te, hogy a mig­rá­ci­ós nyo­más a ro­mán-ma­gyar kap­cso­la­tok ja­ví­tá­sá­nak is ked­vez.

„Sokkal na­gyobb a baj a vi­lág­ban, mint­hogy egy­mást ül­döz­zük, és egy­más el­len for­dul­junk" – ál­la­pí­tot­ta meg. Reményét fe­jez­te ki, hogy a fran­cia-né­met ki­bé­kü­lés után sor ke­rül a ro­mán-ma­gyar ki­bé­kü­lés­re is. Úgy vél­te: en­nek jó ala­pot ké­pez az, hogy az em­be­rek szint­jén alig van el­len­sé­ges­ke­dés.

„Kár in­du­la­to­kat ger­jesz­te­ni a két nem­zet kö­zött. A po­li­ti­ka fe­le­lős­sé­ge most sok­kal na­gyobb most, mint volt tíz év­vel ez­előtt. Az a kér­dés, hogy meg­ma­rad-e a ke­resz­tény kul­tú­ra. Hogy ki evan­gé­li­kus, ki ka­to­li­kus, ki re­for­má­tus, vagy ki or­to­dox ezen be­lül, az szin­te mind­egy" – fo­gal­ma­zott az ál­lam­tit­kár.

Soltész Miklós azt is ter­mé­sze­tes­nek tar­tot­ta, hogy a ma­gyar egy­há­zak tá­mo­gat­ják azt az or­to­dox egy­ház ál­tal fel­ka­rolt alá­írás­gyűj­tést, mely a ro­mán al­kot­mány­ba is be­ik­tat­ná, hogy a há­zas­sá­got egy fér­fi és egy nő köt­het. „Ezek azok az ér­té­kek, ame­lyek össze­köt­nek" – ál­la­pí­tot­ta meg.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!