Az élelmezésben és az iskoláztatásban segíthet leginkább az EU az észak-iraki menekülteknek

Az Iszlám Állam fegyveresei elől észak-iraki lakóhelyükről elmenekült muszlim, keresztény, illetve más vallású hontalanoknak leginkább az élelmezés és az iskoláztatás terén segíthet az Európai Unió, amely saját fegyveres erővel nem rendelkezik – hangsúlyozta Hölvényi György magyar kereszténydemokrata európai parlamenti (EP-) képviselő az MTI-nek a kurdisztáni Erbilből telefonon adott nyilatkozatában.

Hölvényi György négynapos látogatást tett abban a térségben, ahol – a háborús övezettől mindössze mintegy harminc kilométeres távolságban – különböző vallású menekültek százezrei zsúfolódtak össze hevenyészett sátortáborokban. Útját az Aid to the Church in Need nevű – alapvetően a szükséget szenvedő egyházi közösségek megsegítésére összpontosító - pápai segélyszervezet támogatta, amely nem csupán a kurdisztáni keresztényeknek, hanem például a kurd etnikumhoz tartozó, de saját vallását gyakorló jazidi közösség tagjainak is biztosít fedeletet, alapvető ellátást.

A magyar EP-képviselő az iraki Kurdisztán fővárosában, Erbilben és környékén a menekültek elhelyezését szolgáló létesítmények, különböző segélyprojekteket megvalósító objektumok megtekintése mellett találkozott Irak legnagyobb katolikus felekezetének, a káldeus egyháznak a helyi vezetőivel is.

A probléma – mondta Hölvényi az MTI-nek adott nyilatkozatában – humanitárius, biztonsági és egyben kulturális jellegű. Ami a humanitárius vetületet illeti, a harcok fellángolása óta mintegy másfél millióan menekültek el otthonukból, és ma több százezer menekültet kell ellátni a térségben. Igen súlyos élelmezési problémák adódnak, és mintegy százezer gyermek kallódik a táborokban, nem részesül semmilyen oktatásban. Nagy a bizonytalanság a jövőt illetően, nem tudható, hogy a menekültek belátható időn belül hazatérhetnek-e, vagy tartósan Erbil környékén kell berendezkedniük. Sokan továbbmennek, főként Libanonba, illetve Jordániába.

Az EP-képviselő felhívta a figyelmet arra, hogy katonai bevatkozás, az Iszlám Állam nevű szervezet visszaszorítása nélkül a helyzet alapvetően nem javítható meg, az EU azonban ebben nem tud közvetlen szerepet vállalni.

A sanyarú helyzetet különböző vallású emberek együtt szenvedik el, de ezen felül kulturális értelemben is tragédia zajlik a térségben, hiszen egy kétezer éves keresztény kultúrát fenyeget a megsemmisülés veszélye.

Hölvényi György adatai szerint a korábban mintegy 1,8 milliós keresztény közösségből ma már optimista becslések szerint is csak mintegy 400 ezren lehetnek a régióban, közülük is 200 ezren menekülttáborban.

Az Iszlám Állam által ellenőrzött területeken rekedtekkel nincs semmilyen mód a kapcsolattartásra, a telefon- és a mobilkapcsolatot is megszüntették.

A Hölvényi Györggyel együtt utazók a helyszínen átadtak magyar segélyadományokat is, így a Magyar Katolikus Karitász 7 ezer eurós, illetve a Baptista Szeretetszolgálat 4 ezer euró adományát.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!