Az ellenség a migránsokkal együtt harcosokat is akar küldeni Európába

Természetesen nem elfogadott, de tény az, hogy alapvetően minden terrorista migráns – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök a Politico brüsszeli hírportálnak adott interjújában. A kérdés az, hogy mikor érkeztek az Európai Unióba –  tette hozzá a kormányfő. A hétfőn közölt terjedelmes interjúban - mint a hírportál kiemelte - a miniszterelnök vázolta az európai helyzettel kapcsolatos legfőbb elképzeléseit, mindenekelőtt a kontinens külső határainak megszilárdítását.

Emellett beszélt a nemzetállamok jogköreinek erősítéséről, illetve a brüsszeli hatáskörök gyengítése érdekében egy új európai uniós alkotmányos szerződés kidolgozásáról, valamint az Oroszországgal való kapcsolatok normalizálásáról is.

A magyar miniszterelnök úgy vélekedett, hogy alapvető logikai kapcsolat van a terrorizmus és a muzulmánok - az elmúlt évtizedekben, de főleg az utóbbi hónapokban tapasztalt - európai beáramlása között. Számára és sok európai számára ez nyilvánvaló tény, akár tetszik, akár nem – fogalmazott a kormányfő, aki szerint a nyugati vezetők többsége tagadja ezt a tényt. A nyilvánvaló tagadása pedig az európai vezetők és az emberek közötti szakadék növelésével destabilizálja az európai politikát – tette hozzá Orbán Viktor.



A miniszterelnök szerint a párizsi merényletek után az első számú feladat az európai határok megvédése és annak ellenőrzése, hogy kit engednek be. Utalt arra, hogy a NATO, illetve az Európai Unió országai hadban állnak az iszlamistákkal a Közel-Keleten és Afganisztánban. Ebből fakadóan - mint fogalmazott - teljes mértékben logikus, hogy az ellenség a migránsokkal együtt harcosokat is akar küldeni Európába.

Mi bíráljuk az EU-t és a NATO-t, mert messze vannak a tökéletestől, mindazonáltal a magyarok alapállása a nyugati intézményekhez mindig pozitív – idézte a Politico a miniszterelnököt. Orbán Viktor kijelentette: nem áll szándékában megüzenni a nyugat-európai országoknak, köztük Belgiumnak és Franciaországnak, hogy miként kezeljék a muzulmán migránsokat, akik - mint utalt rá - az európai uniós útlevél birtokában, de a nyugati értékeket elutasítva a párhuzamos társadalmakhoz tartoznak. Ugyanakkor hangsúlyozta: miközben erősödik az a követelés, hogy vizsgálják felül a nyitott határok politikáját és öt nyugat-európai ország már előzetes tárgyalásokat folytat egy mini schengeni övezet létrehozásáról, a legjobb módszert az ilyen hangok elhallgattatására, illetve Schengen felfüggesztésének vagy temetésének megakadályozására a határok megerősítése jelenti.

A Politico újságírója emlékeztetett: a magyar kormányfőnek is része volt abban, hogy elbukjon az Európai Bizottság terve a migránsok kötelező kvóta szerinti elosztására. Ennek kapcsán az interjút készítő Matthew Kaminski idézte a miniszterelnököt, aki kijelentette: Ha nem értek egyet velük, akkor azt mondják, nem vagyok demokrata, nem vagyok jó ember, a rossz fickók közé tartozom. A magyarok az idei esztendő nehézségei nyomán - a görög válságtól a migrációig, a terrorizmustól az esetleges Brexitig - az Európai Unió átfogó újragondolását akarják – tette hozzá. A miniszterelnök szerint az unió csak reagál és reagál, mégpedig válságról válságra, ahelyett, hogy egy átfogó koncepcióval rendelkezne.

A Politico szerint Orbán Viktort Nyugat-Európában sokan jellemzik úgy, hogy hátat fordított a liberális demokráciának, és összefogott Vlagyimir Putyin orosz elnökkel. Ennek kapcsán a miniszterelnök azt hangsúlyozta, hogy - mint fogalmazott - Magyarországa Nyugat része. Szavai szerint ő nem az a populista provokatőr, akinek a uniós média lefesti. A politika alapvető jellegét az együttműködést és nem a konfrontáció jelenti – fogalmazott Orbán Viktor. Együttműködünk, de konfrontálódunk, ha az szükséges – jelentette ki.

Az Oroszországgal fenntartott kapcsolatokról, illetve a Vlagyimir Putyinhoz fűződő, a Politico szerint baráti viszonyáról, a miniszterelnök úgy vélekedett: Oroszország nélkül lehetetlen helyesen intézni a magyarok jövőjét, ezért kiegyensúlyozott viszonyra kell törekednünk az oroszokkal. Személy szerint nem érzi magához közelinek Putyint, de hozzátette, hogy ha az ellenkezőjét érezné, akkor sem tagadná csak azért, mert ez felelne meg a nyugati véleménynek. Putyin az az ember, akivel együtt lehet működni – jelentette ki, hozzáfűzve: Nem egy könnyű ember. Nem egy olyan ember, akinek személyisége könnyen kiismerhető lenne, nem lehet úgy tekinteni rá, ahogy egy nyugati vezetőre tekintenénk – fogalmazott a Politico szerint a miniszterelnök. Oroszországgal bármelyik ország csak a valóságon alapuló hatalmi politikát folytathat – jelentette ki a miniszterelnök, aki szerint ha valaki elveken alapuló politikát kívánna folytatni az oroszokkal, az nem működne. Az európai és az orosz elveket lehetetlen összhangba hozni – szögezte le a kormányfő, aki szerint az Oroszországgal kapcsolatos magyar megközelítés lényege az elvek és az ideológiák félre tétele és az érdekek középpontba helyezése.

Az interjúban Orbán Viktor a Politico szerint kijelentette: az orosz kapcsolat segít a kiegyensúlyozott kapcsolatrendszer kialakításában Németországgal. Nem akarunk függő viszonyt a németektől – idézte a kormányfőt a hírportál. Orbán Viktor szerint Angela Merkel német kancellárral könnyebb együtt dolgozni, mint Putyinnal. Merkellel egy elveken alapuló politikát követünk. Ha bizonyos elvekben megállapodunk, könnyű a napi ügyek intézése. Putyin esetében épp az ellenkezője igaz – idézte Orbán Viktort a Politico.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!