Az elöl menetelők közé tartozunk Európában

A magyar gazdaság olyan pályára kezd állni, amelyen eladósodás nélkül kezdi elérni a növekedés magasabb szintjét, a 3,5 százalékkal élmezőnyben vagyunk az Európai Unióban – mondta a nemzetgazdasági miniszter pénteken az M1 Az este című műsorában. Hozzátette: az ideális állapot az lenne, ha uniós források nélkül is növekedne a gazdaság. A társadalompolitikai szempontokról Varga Mihály elmondta, a legfontosabb az, hogy a középosztály stabilizálódjon.

A magyar gazdaság olyan pályára kezd állni, amelyen eladósodás nélkül kezdi elérni a növekedés magasabb szintjét, a 3,5 százalékkal élmezőnyben vagyunk az Európai Unióban – mondta a nemzetgazdasági miniszter pénteken az M1 Az este című műsorában. Varga Mihály, részben a miniszterelnök pénteki évértékelő beszédében elmondottakra reagálva kifejtette, ez a növekedés úgy valósul meg, hogy nincs külső eladósodás, megállt az adósság növekedése és elkezdett szép lassan csökkenni, valamint az éves hiányt is 3 százalék alatt tudják tartani. Az ideális állapot az lenne, ha uniós források nélkül is növekedne a gazdaság.
    
Felidézte, tavaly 5200 milliárd forint állami és más beruházás valósult meg, miközben a fogyasztás, köszönhetően a rezsicsökkentésnek és reálbérnövekedésnek is húzza már a növekedést. Az export is jól alakul, több mint 100 milliárd euró lesz a tavalyi év exportteljesítménye, miközben az európai piacok még mindig panganak. Kifejtette, sikerült elérni, hogy európai összevetésben Magyarország már nem a hátul kullogók, hanem az elől menetelők közé tartozik.

Elmondta, a termelő szektorok támogatása, a mezőgazdaság megerősítése továbbra is fontos, lényeges, hogy a gazdasági struktúra stabil legyen, mert hosszú távon külső segítségre nem számíthatunk, sem hitelre, sem uniós forrásra. A szektorális adókról elmondta, ezek már rendszerszintű adók, a közös közteherviselés elemei. A társadalompolitikai szempontokról Varga Mihály elmondta, a legfontosabb az, hogy a középosztály stabilizálódjon, és az a dolgozó ember, aki 8-10 vagy 12 órát is dolgozik és szeretne felzárkózni, az kapja meg ehhez a segítséget.

A Buda-Cash-botránnyal kapcsolatban elmondta: a héten már elkezdtek dolgozni egy módosító csomagon, ami az ellenőrzési periódus mostani öt évének három évre való a csökkentésére tesz majd valószínűleg javaslatot. A Belügyminisztérium és a gazdasági minisztérium által felállított bizottság pedig a károkat felméri, s intézkedéséket hoz például arról, hogy egy önkormányzat már ne kapjon pénzt a befagyott számlájára, hanem nyisson egy új számlát, ahonnan a béreket kifizetheti. Varga Mihály elmondta, az önkormányzatok kárának összesítése zajlik, a mostani információk szerint 10 milliárd forint alatti összeg van a befagyott számlákon.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!